Посланици Представничког дома парламента БиХ објединили су расправу о годишњим извјештајима Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2017. и 2018. годину, уз констатацију да ово тијело није добро радило свој посао, због чега су потребне корјените измјене Закона о ВСТС-у БиХ.

Посланик Независног блока Мирјана Маринковић Лепић осврнула се на годишњи извјештај ВСТС-а за 2017. годину, тврдећи да је неопходно да се о извјештају треба озбиљно продискутовати јер је то жива тема.

Она је подсјетила је да још није оформљена комисија која је требало да испита рад у правосуђу БиХ.

“Према медијима видимо да су за већину чланова ВСТС-а везане афере. Закон каже да чланови ВСТС-а морају бити особе високог моралног начела, а није ни предсједник, јер је везан за аферу “Поткивање”. Ми смо данас у ситуацију да медији откривају афере”, рекла је Лепићева и додала да је 895 притужби на рад носилаца правосудних институција чињеница којом се ВСТС не може похвалити.

Сличне критике на незадовољавајући рад ВСТС-а изнијела је и посланик СДА Алма Чоло, наглашавајући да су тужиоци до сада подизали тек три оптужнице мјесечно, што је веома мало за ефикасан рад на спречавању криминалних радњи, посебно корупције у БиХ.

“Срамотно је да 368 тужилаца колико их има у БиХ подигне свега 2.206 оптужница притив 14.700 лица за годину дана или три оптужнице мјесечно”, рекла је Чоло.

Посланик СДС-а Драган Мектић упутио је примједбу предсједавајућем Представничког дома Денису Звиздићу због чињенице да на сједници нема предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, за којег је рекао да дуже игнорише ставове и закључке парламента БиХ.

Он је предложио да се ова тема данас скине са дневног реда сједнице и истакао да “корумпирани тужоци и даље губе процесе и расипају јавни новац”.

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић подржао је Мектићево реаговање, истичући да је стање у правосуђу, можда, један од највећих проблема у БиХ, јер се то директно односи и на проблеме неправде, корупције и одласка младих из БиХ.

Он је позвао посланике да се озбиљно позабаве проблемима у ВСТС-у, посебно кадрвској политици, разним аферама, одговорности према грађанима БиХ, а не разним амбасадама или страним донаторима.

Посланик ДФ-а Златан Бегић, такође, сматра да је неопходно присуство предсједника ВСТС-а.

Он је најавио да ће ускоро, умјесто да дискутује о раду правосудних институција у БиХ, објавити књигу под насловом “Правосуђе у земљи чуда”, тим прије јер се, како је рекао, сви досадашњи нереализовани закључци парламента БиХ о ВСТС-у могу “окачити мачку о реп”.

Предсједавајућем Представничког дома Денис Звиздић је појаснио да се у сали налази овлаштени представник ВСТС-а, а посланик СДП-а Саша Магазиновић затражио је обраћање посланицима тог представника, али до тога није дошло.

Посланик ХДЗ-а Никола Ловриновић /ХДЗ/ истакао је да све институције у БиХ треба и морају да одговарају и да подносе ивјештаје о раду парламенту БиХ.

Нермин Никшић из СДП-а заложио се за независно правосуђе, али је констатовао да БиХ има озбиљан проблем са тим стандардом.

Он је подсјетио на многобројна лишавања слободе познатих политичара у БиХ, те да су сви судски поступци ријешени у њихову корист.

“Бави ли се ико у БиХ закључцима из извјештаја међународног правног експерта Рајнхарда Прибеа о стању у правосуђу БиХ. Реформа правосуђа у овој земљи најлошије је спроведена реформа”, рекао је Никшић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић, такође, сматра да је реформа правосуђа у БиХ доживјела крах, истичући да парламент има снагу и треба да буде мјесто гдје нема забрана и тајни, него гдје постоји отворени дијалог.

Према његовим ријечима, тужиоци у БиХ никоме не полажу рачуне за свој рад и “нико им ништа не може”.

О извјештауј о примјени Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ и о Специјалном извјештају о изгледу, употреби и заштити државних, односно службених обиљежја у БиХ, није вођена расправа.

На сједници Представничког дома Парламента БиХ у Сарајеву посланици су изгласали, између осталог, да се Представнички дом неће на овој сједници изјаснити о усвајању приједлога измјена и допуна Закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

Изгласан је приједлог измјена Закона о управним споровима БиХ.

За приједлог измјена и допуна Закона о финансирању институција БиХ не постоји ентитетска већина, па ће се накнадно усаглашавати.