Главни одбор Синдиката радника у здравству у Кантону Сарајево донио је одлуку да генерални штрајк буде настављен.

Предсједник Синдиката прим. др. Едо Селимић казао је на конференцији за новинаре да су досад показали да им је пацијент на првом мјесту и наглашава да “ригорознијих мјера нема”.

“Показали смо и доказали да смо много већи људи од актуалне власти. Да смо штрајкали на начин како то пише у Правилнику о штрајку, било би великиих проблема. Нисмо могли кажњавати становнике Кантона Сарајево и пацијенте провођењем штрајка у обиму да се примају само витално угрожени пацијенти. То су злоупотријебили људи из законодавне и извршне власти КС”, казао је.

По његовим ријечима, 2017. године је овај синдикат изборио повећање сатнице са 2,28 на 2,60, а тај бенефит користе сви у здравству Кантона Сарајево.

“Нисмо то само себи изборили. Та сатница од 2,60 још је на снази. Дакле, мислили смо не само на себе, него уопће на упосленике у здравству. И сада се боримо за све, од раднице до субспецијалисте”, нагласио је.

Подсјећа да Синдикат радника у здравству КС има око 3.500 чланова, дјелатника различитог ступња образовања. Наглашава да је одлучено да ‘ово руководство наставља радити свој посао до потписивања гранског колективног уговора и одговара као правно лице само свом чланству’.

Чланови Главног одбора Синдиката радника у здравству КС подсјетили су да је данашњи сусрет са новинарима одржан на 135. дан штрајка, а предсједник Селимић наглашава да за то вријеме нису имали ниједну кривичну пријаву пацијената.