Тужитељство БиХ, дана 17.01.2020. године, запримило је потврђену оптужницу и обавијест од суца за претходно саслушање Суда БиХ, којим је оптужница у предмету против Мектић Драгана и др. потврђена у цијелости у односу на све оптужене.

Подсјетимо, против Мектића и још три особе (Голијанин Игор, Самир Агић, и Един Гараплија) су подигнуте оптужнице јер су злоупорабом положаја и овласти починили казнено дјело високе корупције која штети међународном угледу Босне и Херцеговине.

Оптужени се терете за злоупорабе положаја или овласти и груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ, Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства сигурности БиХ приликом реализације пројекта – односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажирања људских ресурса, односно физичких и правних особа, у оквиру активности пројекта, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних особа и блиских сродника, на који начин су остваривали незакониту имовинску корист.