Рад концептуалног бх. умјетника Јусуфа Хаџифејзовића, презентиран је данас кроз неколико телевизијских и филмских материјала у првом термину “Чарламе суботом у 13”.

У Галерији “Чарлама Депо” у Сарајеву, приказан је документарни филм “Продавница празнине” који говори о цјелокупном стваралаштву Хаџифејзовића.

“Представљене су моје депографије, које сам радио од почетка 80-их година 20. вијека, затим пројекат Југословенских докумената који је обиљежио југословенску умјетничку сцену друге половине 80-их, те други умјетнички захвати, укључујући оснивање Галерије ‘Чарлама Депо’ у сарајевској Скендерији”, рекао је Јусуфовић.

Уприличена су и два перформанса које је извео за потребе дугометражног играног филма “О књигама, псима и капи љубави”, режисера Јасмина Дураковића, који је управо са Хаџифејзовићем и Сашом Буквићем осмислио програм “Чарлама суботом у 13”.

“Дошли смо на идеју да публици понудимо серију презентација умјетника, пројеката и других умјетничких пракси савремене сцене у БиХ, регији и свијету. Тако смо данас отворили програм са представљањем дјела једног од најзначајнијих ликовних умјетника у БиХ”, рекао је Дураковић.

Међу посјетиоцима је био и професор Уго Влаисављевић, који је истакао да Хаџифејзовић представља читаво једно наслијеђе сарајевске Академије ликовних умјетности, овдашњих интелектуалаца и кретања у свијету.

“Он је умјетник којег занимају одбачене ствари, маргинализиране појаве, а он их ставља у фокус пажње. У његовом дјелу имате политику одбачених ствари и појава, због чега је толико значајан и провокативан”, рекао је професор Влаисављевић.