Стотињак грађана Мостара насељених у сјеверном дијелу града и данас је мирним протестом скренуло пажњу на проблем депоније Уборак, с којим се интезивно боре већ осам мјесеци.

За сутра је заказан нови састанак Комисије за изналажење нове локације за депонију у Градској вијећници, али очекивања грађана нису велика. Предсједник Удружења “Јер ме се тиче” Омер Хујдур вјерује да ће потенцијалне локације сутра бити презентиране, али каже и како то није гарант грађанима да ће се проблем ускоро и ријешити.

“У овој држави све се максимално одуговлачи па би вјероватно одужили и то. Једини гарант који тражимо у овом тренутку је да се с новом јамом не иде на локацији преко потока који протиче уз депонију. Док не добијемо, дакле, гаранцију да се неће прећи – повући се нећемо”, поручио је Хујдур.

Недавно је током јавне расправе о Буџету града Мостара затражио одређене ставке које се тичу Уборка. Не вјерује да ће се грађанима око Уборка удовољити, јер на то, како каже, наводе досадашња искуства с градским властима.

“Немамо повратну информацију, а немамо ни велику наду. Ја сам учинио оно што је било до нас”, рекао је.

Потврдио је и да ће грађани престати протествовати у случају да добију писмену гаранцију да се “неће прећи преко потока”. У противном је најавио нову блокаду.

“Уколико у наредним данима не добијемо гаранцију, сигурно идемо у блокаду. Утврдили смо методе. Имамо начине да блокирамо, иако је полиција ту”, најавио је Омер Хујдур.

Активиста Фуад Хујдур тврди да за јаму у коју се тренутно одлаже на Уборку, не постоји ниједан документ.

“Није заведена ни у федералном нити у кантоналном министарству. Нема је апсолутно ни у једном нацрту. Пуни се од фебруара 2019. године, и то у човјеку, наравно, буди бунт. Посебно када видимо да се ради уз помоћ полиције”, рекао је Фуад Хујдур.

Каже и како не вјерује у позитиван исход сутрашњег састанка.

“Наравно, протокол се мора испоштовати. То је према мом мишљењу само покушај одуговлачења. Они су ту на свом терену. Нова локација није наша ствар. То морају пронаћи владајући. Ми смо најавили нову блокаду. То ће се ускоро и десити. Кратко ће трајати и бит ће опомена за власт. Стрпљење је на крајњој тачки. Не може се издржати оно што нам раде”, додао је Фуад Хујдур.

Истакнуо је да ће лично захтијевати да на Уборак донесу и Гаигеров бројач, како би се провјерило да ли је тамо раније одлаган и радиоактивни отпад.