Међународни монетарни фонд (ММФ) благо је снизио процјене раста глобалног господарства за 2020. годину због снажнијег од очекиваног успоравања у Индији и другим господарствима у развоју, показале су данас ММФ-ове међупрогнозе за глобално господарство.

Глобални раст могао би досегнути 3,3 посто у 2020, насупрот 2,9 посто у 2019. што је био најслабији раст од финанцијске кризе прије десет година. За обје године пројекције су тако снижене за 0,1 постотни бод односу на прогнозе из листопада прошле године.

Раст би требао благо убрзати на 3,4 посто у 2021., чиме је и та процјена такођер снижена, за 0,2 постотна бода у односу на листопад, објавио је ММФ.

Снижене прогнозе одражавају ММФ-ове поновне оцјене господарских изгледа за низ великих тржишта у настајању, понајприје Индије, гдје је домаћа потражња успорила оштрије него се очекивало због смањене понуде кредита и стреса у небанкарском сеторзу.

У ММФ напомињу и да су смањене прогнозе раста за Чиле због друштвених немира, а смањене су и за Мексико, због континуиране слабости инвестиција.

У ММФу истичу да је попуштање напетости између САД-а и Кине, које је закочило раст БДП-а у 2019., поправило расположење на тржишту, због првих сигнала да су трговина и производња можда досегнуле најнижу точку.

Први знакови стабилизације могли би се одржати и у коначници ојачати везу између и даље отпорне особне потрошње и побољшане корпоративне потрошње, оцијенили су у ММФ-у. Као главни чимбеник који ограничава раст у ММФ-у истичу неизвјесности у вези царина и припадајуће негативне посљедице на приватне инвестиције.

“Међутим, неколико назнака точки преокрета већ се очитује у глобалним макроекономским подацима”, додају.

Прогноза побољшана за Кину, али не за САД

Опрезне прогнозе ММФ-а претпостављају да неће бити додатног заоштравања напетости у америчко-кинеским трговинским односима те да ће Британију на уређен начин изаћи из ЕУ-а крајем сијечња.

ММФ је подигао прогнозе раста за кинеско господарство за ову годину за 0,2 постотна бода, на шест посто, зато што је амерички трговински договор укључио дјеломично смањење царина и отказивање царина на кинеску потрошачку робу које су биле планиране за просинац. Те су царине биле узете у обзир у листопадским пројекцијама.

Но, ММФ није подигао прогнозе раста америчког БДП-а због кинеског обећања већих купњи америчких роба и услуга за 200 милијарди долара у раздобљу од двије године. Умјесто тога, ММФ је објавио да ће стопа раста америчког господарства бити снижена за 0,1 постотни бод у односу на листопадску процјену, на два посто због слабљења учинака потицај од 2017. године и ублажавања монетарне политике америчке средишње банке Фед.

И за еурозону је листопадска процјена раста за 2020. годину снижена за 0,1 постотни бод, на 1,3 посто, највећим дијелом због пада производних активности у Њемачкој и слабљења домаће потражње у Шпањолској.

За Индију је прогноза раста за 2020. оштро снижена, и то за 1,2 постотна бода у односу на листопадску, на 5,8 посто, и уједно је најизраженије снижена ММФ-ова прогноза раста за неко тржиште у настајању, а разлог је криза кредита у тој земљи. Очекује се да ће монетарни и фискални потицаји поновно подићи стопу раста индијског господарства на 6,5 посто у 2021., премда је и та стопа у односу на листопадску процјену снижена за 0,9 постотних бодова.

И другим тржиштима у настајању такођер су снижене процјене раста, укључујући Чилеу, који је погођен друштвеним немирима, те Мексику којем је прогноза раста тако снижена на свега један посто у 2020., с 1,3 посто пројицираних у листопадским прогнозама.

Премда су ризици даљњег слабљења ублажени након постизања америчко-кинеског трговинског договора, и даље су значајни, напомињу у ММФ-у.

“Све веће геополитичке напетости, понајприје између САД-а и Ирана, могле би пореметити глобалне испоруке нафте, погоршати озрачје и ослабити ионако слабашне инвестиције компанија”, истиче ММФ

“Штовише, интензивирање друштвених немира у многим земљама – одражавајући у неким случајевима, опадање повјерења у етаблиране институције и недостатну заступљеност у управљачким структурама – могло би пореметити активност, отежати реформска настојања и нарушити озрачје, притишћући раст на ниже разине од пројицираних”.