Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Шојлу изјавио је данас да су након земљотреса који је јуче погодио град Елазиг, на истоку земље, погинуло 29 особа, док су 43 особе спашене испод рушевина. Према посљедњим информацијама повријеђено је 1.500.

“Четири особе су смртно страдале у Малатји , а 18 у Елазигу”, изјавио је Шојлу на конференцији за медије.

Јављање дописника БХРТ-а из Истанбула Јуска Бојаџића.

Дирекција за управљање ванредним ситуацијама (АФАД) је саопштила да је након првог земљотреса на том подручју забиљежено још 12 земљотреса изнад 4 степена, те 274 мањих потреса.

Према подацима АФАД-а, у земљотресу је погинула 21 особа, од којих 17 у Елазигу и четири у граду Малатји, док је повријеђено 1.030 у Елазигу 654, Малатји 226, Санлиурфи 50, Кахраманмарасу 37, Дијарбакиру 32, Адијаману 25 и Батману 6.

У граду Елазигу и даље траје акција спашавања испод рушевина три зграде. У акцијама спашавања у регији учествује укупно 1.167 спасилаца и 235 возила.

Спасилачке екипе су јутрос у мјесту Маден испод рушевина извукли повријеђено дијете. У акцији спашавања је учествовао велики број припадника спасилачких екипа. Осим овог случаја, испод рушевина су након 14 сати спашене још двије особе.

Епицентар потреса је регистриран у 20:55 сати по локалном времену, у мјесту Сиврице, недалеко од града Елазига, у близини границе са Сиријом. Земљотрес се осјетио и у околним градовима Адана, Хатај и Османије, те на подручју сјеверних дијелова Сирије и Ирака.