Потпредсједник Турске Фуат Октај је изјавио да је број погинулих у разорном земљотресу у Елазигу на истоку Турске повећан на 38.

Истакао је како је одмах након земљотреса проведен интервентни план против оваквих катастрофа те је похвалио све припаднике спасилачких екипа који напорно раде на спашавању угрожених грађана.

“Радне групе, наши замјеници министара и сви други су пажљиво пратили провођење плана на терену. Захваљујем се свима. Урадили сте заиста добар посао”, казао је Октај на конференцији за новинаре у Анкари.

Додао је како институције без икаквих проблема држе под контролом стање на терену гдје и даље трају акације спашавања, посебно похваливши акције и активности припадника Дирекције за управљање ванредним ситуацијама Турске (АФАД).

Истакао је како су државне институције брзо реаговале и на располагање ставиле све капацитете како би се успјешно провеле акције спашавања и пружила помоћ приликом смјештаја људи који су остали без домова.

На крају је изразио саучешће породицама погинулих и пожелио брз опоравак повријеђенима.

Дирекција за управљање ванредним ситуацијама (АФАД) је саопћила да је повријеђено 1.547 особа, док спасилачке екипе и даље трагају за евентуалним преживјелим, као и жртвама, испод рушевина.

Укупно је спашено 45 људи, међу којима је двоипогодишња дјевојчица пронађена испод рушевина 24 сата након земљотреса, те жена, која је извучена на сигурно 17 сати након што се срушила њена кућа.

АФАД је нагласио да се напори спасилачких тимова настављају, а да у акцији потраге за жртвама учествује више од 3.430 особе са стотинама возила и 17 паса трагача.

Додаје се да тим геодета процјењује штету насталу у земљотресу, а према прелиминарним извјештајима срушено је 76 зграда, док су 642 озбиљно оштећене, а 425 с мањом штетом.

Епицентар потреса јачине 6,8 степени по Рихтеру је регистрован у петак у 20.55 сати по локалном времену, у мјесту Сиврице, недалеко од града Елазига, у близини границе са Сиријом.

Земљотрес се осјетио и у околним градовима Адана, Хатај и Османије, те на подручју сјеверних дијелова Сирије и Ирака. Након земљотреса у регији се осјетило више од 530 потреса мање јачине.