Четири мјесеца након првог штрајка упосленика Хрватских пошта (ХП) Мостар, данас је тридесетак радника овог подузећа поновно одржало једносатни штрајк упозорења.

Радници траже боље плаће за свих око 700 упослених у подузећу, истичући како је нереално да подузеће попут поште има 28 директора, замјеника директора те низ разних стручњака упослених као савјетници.

Поштари истичу како они најбоље знају да су им захтјеви оправдани јер су свакодневно с грађанима Босне и Херцеговине и добро су упућени у стандард живљења те не желе дочекати судбину подузећа као што су били “Соко” или “Алуминиј”.

Упосленици Хрватских пошта Мостар истичу како су на штрајк присиљени константним мобингом, лошим плаћама и непоштивањем права радника на одмор. Прије четири мјесеца Управа им је обећала да ће ријешити проблеме и до данас није учињен нити један корак по том питању.

Представник Неовисног синдиката упосленика Хрватских пошта Мостар, Томислав Ерић, истиче захтјеве за повећањем плаћа.

Поштари не одустају од својих захтјева, иако су радници у страху од синдикалног увезивања. На просвједу је било само тридесетак дјелатника, иако сам синдикат броји пет пута више чланова. Истичу да су у страху.

Поштар Предраг Божић се не плаши јер, каже, нема више што изгубити.

“Ако итко зна каква је ситуација у друштву, то знају поштари. И тко живи добро и тко живи лоше. Ја сам прије радио у ‘Соколу’ 25 година и прије десет година сам говорио да ће иста судбина снаћи и ‘Поште’ и ‘Алуминиј’ и ‘Електропривреду’ и мени су се смијали. А сада, није смијешно. Друга ми је опција Ирска”, каже Божић.

На најаве новог штрајка упозорења Управа ХП Мостар јучер је одговорила приопћењем у којем стоји како се плаће и накнаде дјелатницима исплаћују редовито према важећем Колективном уговору.

Напомињу како Колективни уговор истиче у свибњу ове године, а преговори са синдикалним представницима о новом Колективном уговору требали би почети крајем вељаче.

Поштари одржали штрајк упозорења и у Широком Бријегу

Запосленици Хрватских пошта Мостар, окупљени у Независном синдикату, данас су, након Мостара, одржали једносатни штрајк и у Широком Бријегу како би упозорили на свој лош положај и увјете рада.

Како су навели запосленици тог подузећа, основни разлог штрајка је мала плаћа која је иста већ годинама.

“Обуставит ћемо рад па што год било, ако се стање не поправи и ако нам се плаће не повећају како је то договорено прије неколико мјесеци”, поручило је једанаест дјелатника ХП Мостар из Широког Бријега.

Како је један од њих казао, у 2010. години просјек плаће био око 1.100 марака, док је 2019. просјек био око 930 марака и то након 35 година радног стажа.

Разлози за штрајк упозорења, како су раније приопћили, осим малих плаћа јест и недостатак радника у производним секторима, слаба организација посла која произлази из недостатка радника те све већи притисак на раднике од надређених на појединим радним мјестима и тако даље.

Њих једанаесторо, који су данас испред ХП-а штрајкали у Широком Бријегу, истичу и да су возила којима се служе тијеком радног времена неадекватна.

“Ако имаш добре ципеле па добро запреш ногама, онда мотор служи, друкчије не. Ово су мотори за дјецу, а не за одрасле људе. Божићница од 50 марака нам је стигла на Бадњи дан. Такођер, имамо проблем са замјеном, ако један фали, поремећена је цијела концепција”, напомињу поштари.

Захтјев дјелатника је, уз остало, да се плаће повећају 20 до 30 посто, што се, како истичу, није промијенило откако је прије неколико мјесеци одржан први штрајк упозорења на којем је то и договорено.

Ако се не испуне захтјеви око 700 дјелатника овог подузећа, из Неовиснога синдиката ХП Мостар поручују како би могло доћи до свеопћег штрајка.

Из Управе ХП-а Мостар раније су приопћили како сматрају да не постоји разлог за штрајк, јер се све Колективним уговором прописане обвезе у цијелости испуњавају према свим радницима те да је отварање преговора с представницима синдиката предвиђено концем вељаче 2020. године, по окончању израде и ревизије финанцијских извјешћа за претходну годину.