Сениорска теквондо репрезентација Босне и Хереговине на олимпијском квалификационом турниру, који ће у априлу ове године бити одржан у Милану, наступит ће појачана с новим члановима – Маријом Штетић и Динком Шегедином који су до сада бранили боје репрезентације Хрватске.

Преласком ових врхунских такмичара повећат ће се шансе да БиХ добије нове олимпијце у Токију.

Динко Шегедин члан је ТДК Фортеца са Корчуле. У каријери је наступао на свјетским и европским такмичењима, те остваривао одличне резултате, међу којима су бројне медаље на Г1 и Г2 турнирима. Тренутно се налази у ТОП 20 такмичара на свјетској ранг листи што га сврстава међу носитеље и даје му реалне шансе за пласман на ОИ.

Марија Штетић чланица је ТКД Дубрава из Загреба. На свјетској листи сениорки налази се на 15. мјесту, а међу бројним медаљама посебно се истичу бронзе са сениорског првенства Европе 2018. године у Казану и Гранд Прија у Мароку 2017. године, те пласман од 5. до 8. мјеста на Свјетском сениорском првенству у Кореји 2017. године.

Теквондо савез БиХ данас је на прес-конференцији у Олимпијском комитету БиХ званично представио нове бх. репрезентативце.

Шегедин је нагласио да се теквондоом бави од 1997. године. Носитељ је црног појаса трећи дан. Као члан репрезентације Хрватске освојио је шест медаља на највећим европским такмичењима, док је на СП 2014. године освојио девето мјесто.

“За БиХ надам да ћу поновити ово што сам до сада постигао, а свакако је главни циљ олимпијада. У наредном циклусу имамо свјетска и европска првенства, а у плану су и ОИ у Паризу 2024. Кроз све највеће турнире сусретао сам се с освајачима олимпијских медаља. Отворила нам се врхунска прилика, захваљујући савезима БиХ и Хрватске, те олимпијским комитетима двије државе, који су дали пристанак да наступимо за БиХ. Имамо још неке препреке, морамо још добити лиценце, комплетирати папире и идемо даље. Натјецања у овој календарској години су већ кренула”, казао је Шегедин.

Марија Штетић је изјавила да је круна сваког спорташа наступ на олимпијским играма, највећем натјецању на којем ће пукашати да избори медаљу.

Предсједник Теквондо савеза БиХ Аугуст Орловић и генерални секретар Самир Шарић честитали су врхунским спортистима улазак у репрезентацију БиХ.

“Желимо да се квалифицирају на олимпијаду и да БиХ донесу дуго ишчекивану медаљу. Очекивања ТСБиХ су велика, менаџмент уситину настоји да оствари добре резултате за БиХ. Ово је један од начина да у недостаку категорија, које ми у БиХ немамо, доведемо ове врхунске такмичаре до пробамо остварити те резултете. Надам да ће ова година бити успјешна”, казао је Орловић.

Уз највећу наду бх. таекwондоа Неџада Хусића, који је до сада једини био кандидат за представљање БиХ у овом спорту на Олимпијским играма, бх. репрезентација сада има још веће шансе за пласман на најзначајније такмичење.

Поред квалификација за ОИ, најбоље бх. теквондоисте у овој години још очекује Клупско првенсто Европе у Поречу и сениорско првенство Европе у Загребу.