Годинама се у Требињу постављало питање која је родна кућа пјесника Јована Дучића. Говорило се о више локација, али захваљујући пјесниковој родици Драгици Бошковић, рођеној Дучић, која још памти вријеме када је Јован Дучић посјетио Требиње, и ова је дилема ријешена.

Гдје је рођен Јован Дучић, у требињском насељу Хрупјела или Подгливљу, ово је питање које се годинама поставља у граду на Требишњици. Драгица Бошковић, рођена Дучић, сјећа се давне 1934. године када се откривао први споменик Нјегошу на простору бивше Југославије. Бошковићка на питање гдје је пјесникова родна кућа без дилеме одговара. Само зид иза наше саговорнице дијели кућу Бошковића, од родне куће пјесника.

“Ево је, ова што су је Јанковићи купили, мој рођак Владо што је сарађивао за Ослобођење, па је погинуо и онда су насљедници продали, а то би била Владова кућа, а насљедници су је продали Јанковићима”, каже нам Драгица Бошковић.

У требињском епархијском дому пронашли смо у Домовнику, када је уписан датум рођења и насеље у којем је Дучић рођен. Исти документи су пронађени и у општинској архиви.

Драгица се добро сјећа када је пјесник долазио њеној кући. Каже да је са виђенијим људима Требиња сједио за столом, пио вино и мезио пршут, а да је она све то из прикрајка посматрала. У кући Бошковића сачуван је сто из тог времена за којим је сједио пјесник Јован Дучић и са својом родбином и пријатељима пио вино.

“Ради се о томе да због сложених односа у породици и имовинско-правних односа, а и због других егзистенцијалних проблема, она је морала са четворо дјеце из два брака преселити и наћи уточиште у свекровој кући”, прича књижевник Радослав Милошевић.

На овај начин, уз помоћ пјесникове родице ријешена је дилема гдје се налази родна кућа пјесника Јована Дучића.