Предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија указао је данас на потребу ефикаснијег рада Граничне полиције БиХ, у смислу протока људи и роба те обезбјеђена зелене границе од илегалних миграната.

Због неадекватне раније реакције, како је навео, у БиХ је данас више миграната него у Србији, која је два-три пута већа земља.

“Мигрантска криза је безбједносно, а затим и хуманитарно питање. То није проблем само Граничне полиције БиХ, већ свих безбједносних агенција, уз неопходну координацију те очекујем и већу подршку међународне заједнице по том питању, јер је најмање помогла БиХ у рјешавању проблема мигрантске кризе”, рекао је Тегелтија, након састанка са директором Граничне полиције БиХ Зораном Галићем.

Неопходно је, додао је, смањити чекања на граници те омогућити већу техничку опремљеност и кадровску попуњеност Граничне полиције БиХ, у чему ће имати подршку Вијећа министара.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да је неопходна измјена одређених законским и подзаконских аката, који су на снази већ 20 година, како би та институција била оспособљена за све изазове.

Подсјетио је да су прије мигрантске кризе упозоравали да Гранична полиција БиХ, по постојећим законским рјешењима, неће моћи одговорити на те глобалне изазове.

Указао је да је потребно осигурати и неопходна финансијска средства за њен ефикаснији и професионалнији рад.

Након састанка, који је одржан у сједишту Теренске канцеларије “Сјевероисток” Граничне полиције у Бијељини, речено је да је 85 посто полицијских службеника ангажовано на контроли преласка границе, а само 15 процената у надзору зелене границе, у линији од 1.603 километра.

“То значи да је на 25 километара распоређен један полицијски службеник. Европски стандарди су један полицијски службеник на 900 метара, у ненасељеном подручју”, додао је Галић.

Тегелтија је, уочи заједничког радног састанка о социоекономским реформама шефа Делегације ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ амбасадора Јоханна Саттлера са представницима ЕУ, креаторима политика у БиХ и кључним међународним партнерима, рекао да ће бити анализирани начини имплеметације социјално-економских реформи, за које очекује да неке буду убрзане.