„Једна милијарда устаје“, свјетска је кампања против насиља над женама која се већ девету годину одржава, а ове јој се придружује и Мостар. Према подацима, свака трећа жена у свијету током живота буде злостављана на неки начин, а у нашој земљи свака друга.

Ради подизања свијести, Удружење „Жена БиХ“, Подружница психолога Херцеговина, Вијеће младих Града Мостара и Амерички кутак припремиле су низ активности у оквиру овогодишње кампање.

Према подацима Удружења „Жена БиХ“ свака друга жена старија од 15 година у Босни и Херцеговини је злостављана. Уз физичко, није ријетко ни психичко и економско злостављање, као ни мобинг.

“Проблем насиља над женама није проблем између четири зида како се то често жели приказати. То је јавни проблем и сви се требамо с тим знати изнијети”, напомиње Тајма Тиро из Вијећа младих Града Мостара.

Разлог великог броја злостављања је веома низак постотак пријављивања насиља. Жене углавном трпе све док се насиље не почне одражавати на дјецу. У том случају, имају се могућност склонити у Сигурну кућу. У нашој земљи постоји девет сигурних кућа, од којих је једна у Херцеговини. На годишњој разини ту борави, са или без дјеце, око 20 жена.

“У Сигурној кући ми жртвама насиља, поред сигурног уточишта и склоништа, пружамо и остале услуге попут психо-социјалног третмана, психо-социјалне помоћи, радно-окупационе терапије, бесплатне правне помоћи”, казала је Арнела Бузаљко из Удружења “Жена БиХ”.

Наша је земља потписница Истанбулске конвенције, којој је једна од првих точака нулта толеранција на насиље. Унаточ тому, у 2018. години, 2.000 људи је пријавило да је било изложено насиљу. Преко 90% случајева насилници су мушкарци. Међу жртвама су и дјеца од пет година старости.

Америчка списатељица и активистица Еве Енслер 2012. године покренула је кампању „Једна милијарда устаје“. Кампања се проводи на глобалној разини те се на тај начин прикупља новац за Сигурне куће диљем свијета.