Оне су од антике модни изричај, знак друштвеног статуса, али и предмет маштања и фетишизма. У Италији је отворена изложба која показује да, и кад су ципеле у питању, сви путеви воде у Рим.

Десеци модела обуће, од калига (легионарских сандала с везицама) преко чизама какве су носили филмски борци попут Бен Хура и гладијатора до сувремених креација Саинт-Лаурента, Емилија Пуцција или Салватора Феррагама, бит ће до средине травња изложени у фирентинској палачи Питти.

“Жељели смо да ципеле имају главну ролу јер, како је људима већ у антици било јасно, оне нису само ‘асесоар’, каже Фабризио Паолуцци, кустос изложбе “На ногама Богова: Умјетност обућарства у древноме Риму”.

“Платон се, примјерице, није либио дефинирати умјетност обућарстава као знаност. По облику, бојама, украсима, обућа је била особна исказница неке особе по сполу, занимању или друштвеној важности”, рекао је.

Изложба ће посјетитеља одвести до самих почетака, 10.000 година старих скромних сандала нашег претхисторијског претка, које ће касније у модернијој верзији процвасти у древној Грчкој.

Штитећи пету, али остављајући прсте непокривенима, грчке сандале видимо данас на брончаним и мраморним скулптурама, на ногама Богова и угледника.

Оне су утрле пут римским калигама којих на изложби има и аутентичних, израђених од нетакнуте коже. Ниске сандале отворених прстију, ојачане заковицама на потплатима, биле су идеална обућа римских легионара који су често морали марширати и тридесетак километара дневно.

Уједно су биле инспирација холивудским костимографима задуженим за одијевање тисућа статиста у филмовима попут Бена Хура, Клеопатре или Гладијатора.

Посебно мјесто на изложби имају златне чизмице Цхарлтона Хестона из Бена Хура, потом импозантне сандале с високом петом и потплатом које је Елизабетх Таyлор носила у Клеопатри и изношене сандале Русселла Цроwеа из Гладијатора.

“У неким се филмовима јако пазило да се носи обућа из тог времена”, каже археологија Лоренза Цамин, друга кустосица изложбе.

Но у некима баш и не. У Александру Великом (2004.), филму о славном македонском владару и освајачу с Цолином Фарреллом у насловној улози, глумци носе римску обућу.

На крају, на изложби се могу разгледати и сувремени модели надахнути античким ципелама, попут креација Емилија Пуцција, Yвес Саинт Лаурента, Феррагама, Рицхарда Тyлера и Ренéа Цаовилле.