Представници Републике Српске на нивоу Босне и Херецговине обуставит ће свој рад у одлучивању по било којем питању из надлежности органа БиХ до усвајања новог Закона о Устваном суду БиХ, у чијем саставу не би било страних судија.

Овакав закључак донесен је на састанку званичника Републике Српске, представника РС у институцијама БиХ и лидера парламентарних политичких партија на којем је разговарано о политичкој ситуацији у РС и БиХ након одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине који је прогласио неуставним Закон о пољопривредном земљишту ентитета РС.

Предсједница РС Жељка Цвијановиће је на конференцији за новинаре у Палати Републике рекла да је закључак једногласно донесен.

Додала је и да је неопходно хитно сазвати сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о питањима која се односе на одлуке Уставног суда које су дубоко задирале у идентитет РС, а сада и у територијална, односно својинска питања.

“У континуитету добијамо одлуке Уставног суда БиХ које су штетне по интересе Републике Српске и излазе из оквира надлежности Уставног суда, те служе прекрајању онога што нам је дао Устав БиХ”, нагласила је Цвијановићева.

Члан Предсједништва из реда српског народа БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у понедјељак, 17. фебруара, бити одржана посебна сједница Народне скупшине Републике Српске на којој ће бити расправљано о питањима која се односе на одлуке Уставног суда БиХ.

“Уставни суд БиХ је окупацијски суд што се тиче РС. Данас смо се састали овдје и договорили да се неће одлучивати о било ком питању у институцијама БиХ док се не донесе нови закон о Уставном суду у коме неће бити странаца. Дакле, ми од тога нећемо одустати, имаћемо у понедјељак Народну скупштину, на којој ћемо дефинитивно то потврдити и донијети неколико одлука.Ми сматрамо да треба да изађу судије Уставног суда. Ако не изађу, Народна скупштина која их је именовала ће у понедјељак донијети одлуку да их повлачи из Уставног суда. Тако, напросто , или ћемо се наново договорити, или од ове земље нема ништа”, рекао је Додик.

Видимо не само на овом примјеру,него и раније, када су била обиљежја Републике Српске грб и химна да су нам ускраћени па је онда било и других иницијатива које су практично ишле на штету РС, иако је давно Уставни суд требао бити без оних судија које омогућавају прегласавање једног народа”, каже Радо Савић, потпредсједник СДС

Састанку су, осим предсједника Републике Српске, присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, предсједник Уставног суда Српске Џерард Селман, те представници РС у заједничким институцијама и политичких партија.

Уставни суд БиХ је, на захтјев седам делегата Клуба Бошњака у Вијећу народа РС, 6. и 7. фебруара донио одлуку којој је прогласио неуставним члан 53. Закона о пољопривредном земљишту ентитета РС, којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед РС.

Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.