Аустријска пријестолница, Беч, у септембру 2019. други пут је изабран за најбољи град за живот на листи реномираног британског часописа “Економист”.

Већ десету годину заредом, Беч је на врху љествице по квалитети живота коју објављује глобална консултантска компанија Мерцер.

Наводимо десет главних разлога зашто се у аустријској метрополи квалитетно живи.

 • Било куда, градски превоз свуда
  Грађане Беча превози 129 аутобуса, 28 трамвајских и пет метро линија. Јавни градски превоз је брз, поуздан и еколошки прихватљив, а дневно прелази руту од укупно 1.150 километара. Путници се возе превозом до најудаљенијих дијелова Беча и то по веома ниској цијени – годишња карта износи један еуро по дану. Ноћни аутобуси преузимају превоз путника послије поноћи, а петком и викендом развезу “ноћне птице” мање-више до кућног прага.
 • Вода с планина
  Најбоље пиће у Бечу долази директно из чесме – свјежа планинска вода. Два цјевовода са Алпа, из Доње Аустрије и Штајерске, сваког дана снабдијевају град са 400 хиљада метара кубних свјеже воде, што је довољно да се напуни 2,5 милиона када. Беч је и први град на свијету који је своју залиху воде заштитио уставом.
 • Зелене површине
  Беч спада у један од најзеленијих већих градова са више од 53 посто зелених површина. У граду се води рачуна о 990 паркова, односно 480.000 стабала. Паркови уз Улицу Рингстрассе или Парк Пратер нуде могућност да у самом центру града уживате у зеленилу. Поред бечке шуме, ту је и значајан дио националног парка Лобау који спада у једну од посљедњих очуваних средњоевропских мочвара.
 • Активност на првом мјесту
  Бечка шума је рај за шетаче и бициклисте са укупно 11 обиљежених стаза унутар градске зоне. На брду Кахленберг налази се авантуристички парк, као и 3Д парк за љубитеље стрељаштва. Бечки базени и Дунав нуде могућности за купање на више локација. На Дунавском острву или код Пратера, можете да идете на клизање или трчање, а на старом Дунаву на веслање.
 • Главни град краставаца
  Беч има веома развијен пољопривредни сектор, трећина зелене површине и 15 посто укупне градске површине се уступа узгоју. Око 645 башти, винограда, поља и воћњака снабдијевају град воћем, поврћем, житарицама и вином. Беч има више краставаца него било који други регион у Аустрији – чак 28 хиљада 700 тона годишње, што га чини главним градом краставаца.
 • Мицхелине звијезде
  Бечка кухиња је једина на свијету која носи име по неком граду. Али, у том граду дијета се лако не држи. У Бечу има неколико ресторана награђених Мицхелин звјездицама који спремају јела по разумним цијенама. Поред великог броја ресторана, пабова и гостионица, у Бечу има и много традиционалних мјеста као што је “Кафе Ландтман” из 1873. године или ресторан “Зум Фиглмилер” који је дуже од 110 година познат као “дом бечке шницле”.
 • Суперхероји у наранџастом
  Градска чистоћа у Бечу ужива култни статус. Радници у наранџастим униформама се брину не само о смећу и рециклажи, већ и о уклањању снијега са улица и бициклистичких стаза. Возила градске чистоће годишње пређу 120 хиљада рута, односно девет милиона километара, што је еквивалентно путовању на Мјесец сваких 14 дана.
 • Беч никада не престаје да учи
  Око 200 хиљада студената похађа 20 различитих универзитета, што Беч чини највећим студентским градом на њемачком говорном подручју. Беч се поноси квалитетом својих универзитета. Музичка академија у том граду убраја се у најбоље на свијету.
 • Цијели свијет у Бечу
  Беч спада у најпопуларнији конференцијски центар свијета и располаже комплетном инфраструктуром за овакве догађаје – од модерних зграда до барокних здања, добрим превозом и високим степеном безбједности за посјетиоце из цијелога света. Годишње се у Бечу одржи око четири хиљаде 500 конференција. Аустријска метропола је дом многих институција, међународних организација и Уједињених нација.
 • Умјетност на длану
  Бечки музеји истичу се највећим колекцијама Густава Климта, Егона Шилеа и Бруегела. У Бечу постоји стотину музеја и 250 галерија савремене умјетности. Одржава се више од 15 хиљада концерата годишње и 80 фестивала. Град има три оперне куће, 120 бина, 28 палата и 163 градске грађевине.