Убрзо након најаве представника Републике Српске да више неће одлучивати ни о једном питању из надлежности државних органа до усвајања Закона о Уставном суду, стигле су и реакције из Сарајева. Власт и опозиција са нивоа Босне и Херцеговине сличног су мишљења: одлука је погрешна, једнострана и иде на штету грађана Републике Српске.

Међу првима се огласила Странка демократске акције, с поруком да би реформа Уставног суда значила промјену Дејтонског мировног споразума, те да тако нешто неће бити могуће. Реаговали су и чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић. Поручују да нижи нивои власти не могу да доводе у питање институције Босне и Херцеговине, те да су одлуке Уставног суда обавезујуће и да се морају поштовати. Бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић позвао је домаће правосудне институције, као и међународну заједницу да се покрену.

У овом случају, сагласни су и власт и опозиција са нивоа Босне и Херцеговине. Лидер СББ-а Фахрудин Радончић поручује да ће, ако данашњу одлуку проведу у дјело, политички представници Републике Српске наштетити њеним грађанима. СДП-ов посланик Саша Магазиновић каже да се интегритет институција не може нарушити.