Британски премијер Борис Џонсон преустројит ће владу данас те именовати састав за који се нада да ће остварити његову визију за Британију након Брегзита и помирити подјеле у Конзервативној странци и земљи.

Не очекује се да ће преустрој бити тако експлозиван како то сугерирају неки коментатори, на темељу јавности добро познате жеље његова вишег савјетника Доминика Камингса за радикалном реорганизацијом владе која би одговарала Џонсоновој агенди.

Умјесто тога, извор из његова уреда рекао је да Џонсон кани потицати нове таленте, поготову међу женама, у млађим владиним редовима, док ће такођер наградити одане присташе који су му помогли освојити велику већину на прошлогодишњим изборима.

Засад се не очекују неке велике промјене.

“Премијер жели тим преустројем поставити темеље влади, за сада и убудуће”, рекао је извор из Даунинг Стрита.

“Жели промовирати нараштај талената који ће бити даље промовирани сљедећих година. Жели наградити ове чланове парламента који су тешко радили да остваре приоритете ове владе да ову земљу дигну на вишу разину и остваре промјене за које су људи гласали прошле године”, рекао је.

Неколико конзервативних дужносника рекло је да сада није вријеме за радикалну трансформацију владе коју су многи очекивали. Камингс, који је сурађивао с Џонсоном у кампањи за Брегзит, дуго времена се заузимао за језгровите промјене.

То би скупо стајало, рекли су, а и реметило би стање у тренутку кад Џонсон мора бити у добрим односима с оним гласачима који су му дали тако велику већину, од којих су многи традиционално присташе опорбене Лабуристичке странке.

Осим тога жели водити трговинске преговоре с ЕУ-ом и САД-ом за које проматрачи у Бриселу и Вошингтону кажу да неће бити лаки, те бити домаћин свјетског самита за климу ЦОП26 у студеноме.

Умјесто спајања министарстава, очекује се да ће Џонсон промовирати заступнике и министре који су га подржали прије прошлогодишњих избора и који се слажу с његовом агендом.