Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и италијански амбасадор у БиХ Никола Минаси констатовали су данас у Сарајеву да је Италија други вањскотрговински партнер БиХ, као и да постоји отворен простор за унапређење сарадње.

Кошарац је информисао Минасија о томе да је Европска унија главни вањскополитички приоритет БиХ, саопштено је из Министарства вањске трговине и економских односа.

Тема данашњег сусрета биле су и италијанске инвестиције у БиХ. Кошарац и Минаси сагласни су да су у БиХ најпожељнији сектори за улагање енергетика, обновљиви извори енергије, туризам и пољопривреда.

Било је ријечи и о програмима за туризам и пољопривреду које Италија већ реализује у БиХ, а Кошарац је указао на потребу укључивања дијела локалних структура које развој туризма виде као значајан привредни потенцијал. У том контексту, Кошарац је предложио да у пројекте активно буде укључена локална заједница у Требињу.

Саговорници су констатовали да су односи БиХ и Италије пријатељски и да нема отворених питања. Размијењена су мишљења о два споразума из области економске и пољопривредне сарадње БиХ и Италије, те изражено очекивање да ће документи бити потписани током ове године.

На састанку је било ријечи и о одлуци Уставног суда БиХ о Закону о пољопривредном земљишту Републике Српске, те ставу политичких представника Републике Српске у вези са тим.