Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је након данашње сједнице да је дата подршка одржавању сједнице Народне скупштине РС гдје ће бити разматрано дјеловање Уставног суда БиХ.

Поручио је је да је важно очувати јединство и да је пређена црвена линија дјеловања.

“Уставни суд БиХ је лакрдија правног система, а спекулативно и манипулативно дјеловање људи који су учествовали у доношењу ове одлуке се издигло изнад права. Они су том одлуком поништили своје раније одлуке. Ово је кривично дјеловање судија Уставног суда које је диктирано из свјетских центара моћи”, казао је Додик.

Навео је да су подржали став да се на сједници обрате предсједници политичких странака који су били на конзултацијама код предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, као и да се обрате шефови клубова како би усвојили закључке које ће покушати усагласити уочи сједнице.

Поновио је да тамо гдје могу да зауставе доношење одлука да ће их зауставити.

“А, тамо гдје можемо да одлучујемо да гласамо против. То се данас видјело и у Дому народа. Тако ће бити и у Представничком дому”, рекао је Додик.

Подсјетио је да су у Дому народа четири посланика СНСД-а гласали против, а један посланик СДС-а је био суздржан.

“Ово значи да смо посложили нове приоритете”, поручио је Додик.

Наводи како нема другог нивоа власти у БиХ који би могао оспорити одлуку Уставног суда БиХ.

“Ово је спрега СДА и судија. Позивам јавност да стане иза нас. Ми ћемо већ наредне седмице преложити закон на нивоу Парламентарне скупштине који ће регулисати ово питање. Тицат ће се механизма замјене страних судија”, рекао је он.

Додао је да је позвао амбасадоре Квинте и амбасадора Европске уније.

“Њима је јасно речено да је пређена црвена линија и да морамо ријешити питање Уставног суда… Ако се то не ријеши, неће бити БиХ. Постигли смо јединство у РС-у”, закључио је Додик.