Данас је почела 56. Сигурносна конференција у Минхену (МСЦ 2020) на којој сваке године најмоћнији политичари и сигурносни стручњаци разговарају о питању мира и глобалне сигурности.

Волфганг Ишингер, предсједавајући Сигурносне конференције у Минхену, на церемонији отварања је истакао да у свијету и даље недостаје заједничких активности за рјешавање најтежих криза и најопаснијих пријетњи које све озбиљније угрожавају међународни мир и сигурност.

“У свијету је све више сукоба. Зато је потпуно неприхватљиво тренутно стање глобалне несигурности”, казао је Ишингер присутнима.

Упозорио је такођер да је западни свијет посљедњих година значајно назадовао, додајући да Запад пролази кроз својеврсну кризу идентитета.

На конференцији која окупља највише политичке, економске и војне званичнике у свијету, ове године учествује око 30 премијера и шефова држава те 70 министара вањских послова и одбране.

Конференцији која траје до недјеље, 16. фебруара, присуствује и преко 500 представника познатих компанија, стручњака за сигурност и представника цивилног сектора.

Главне теме овогодишње конференције су међународни либерални поредак, одбрана Европске уније (ЕУ), глобални трговински сукоби, климатске промјене, цyбер сигурност те економска и технолошка конкуренција међу државама.

Ове године су око хотела у којем се одржава конференција подузете опсежне мјере сигурности, а за одржавање реда и мира је ангажовано око пет хиљада полицајаца.