Традиционалном плесном изведбом која је због невремена умјесто на Шпанском тргу одржана у ТЦ Мепас Мол, у Мостару је и ове године обиљежен В-Деј.

Ријеч је о глобалној кампањи против насиља над женама – Ван Билион Рисинг. Организатори су се на овај корак одлучили због поражавајућих статистика које кажу да свака трећа жена у свијету доживи одређени облик насиља и злостављања. Кампања је заживјела на тлу САД-а, а покренула ју је списатељица и активистица Еве Енслер.

Плес је симбол ненасилног отпора насиљу и управо плесном револуцијом млади настоје указати на слободу тијела и духа, израза емоција и енергичног кретања у простору. Свака жена, дјевојка или дјевојчица, свако живо биће има право на ту слободу – нетакнуту и ненарушену насиљем или неком другом врстом репресије, поручили су учесници догађаја у Мостару.

Арнела Бузаљко из Удружења жена БиХ казала је да је скуп у Меппасу скромни допринос у вријеме док цијела планета плеше против насиља.

“Симболична порука је да је слобода покрета уствари креативно изражавање чињенице да смо господарице својих тијела и да њима нико нема право управљати или над нама вршити било какав вид насиља“, изјавила је Бузаљко.

Каже и како је у БиХ насиље над женама у порасту, као и да постоји основана сумња да је стање и горе од онога што говори статистика, обзиром да бројне жене крију да су и саме жртве.

“Босна и Херцеговина по много чему назадује, док је нажалост насиље над женама нешто што је у порасту. Статистика каже да је око 50 посто жена старијих од 15 година у БиХ доживјело неки од облика насиља. Такођер, важно је казати и како смо конзервативна средина у којој се такве ствари скривају, због чега смо увјерени да је стопа насиља сигурно још и већа“, додала је Бузаљко.

Теа Катица из Плесног студија Флеш казала је да за све учеснице част и задовољство бити дијелом догађаја који је препознат у свим дијеловима планете.

“Наша жеља је скренути пажњу на проблем који је присутан у цијелом свијету. Кампања је усмјерена против насиља“, казала је Катица.