Министарство безбједности Босне и Херцеговине нуди рјешење за проблем мањка граничних полицајаца. Замолили су локалне заједнице и све владе, да у складу са својим могућностима, ове године издвајају новац којим би се финансирало ново запошљавање граничних полицајаца. Све то је због новог мигрантског таласа, који се очекује доласком прољећа. Допис који је стигао на многе адресе једне је обрадовао, а друге шокирао.

Тестирамо солидарност, поручују у Министарству безбједности Босне и Херцеговине. Пошто овогодишњи буџет државних институција није усвојен, тврде да нема другог начина да се системски помогне Граничној полицији, односно да је немогуће обезбиједити додатна средства. Не охрабрује, кажу, ни то што се политичке прилике поново компликују.

АДМИР МАЛАГИЋ, портпарол Министарства безбједности БиХ

Проблему треба прићи системски. Нажалост, у посљедњих неколико година није се радило на овом питању, на питању запошљавања нових граничних полицајаца, јачању Службе за послове са странцима, и онда смо доведени у ситуацију да морамо хитно ријешити те неке ствари.

За сада, имају једно сигурно “не”, и то из Бањалуке.

ИГОР РАДОЈИЧИЋ, градоначелник Бањалуке

Ми смо се љубазно захваллили и рекли да је необично да се од било које локалне заједнице тражи да финансирају питање које јесте за више нивое. Бања Лука наравно нема предвиђена средства нити знамо како бисмо уопште планирали таква средства.

Слично мисле и у Савезу општина и градова Републике Спрске. Сигурни су да ће бити још негативних одговора.

ЉУБИША ЋОСИЋ, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске

Мислим да је ово на неки начин исхитрено, беспотребно и по мени заобилажење неких званичних институција и, што је најбитније, неће дати резултате.

Из федералног Савеза општина и градова још није стигао званичан став. У Министарству безбједности кажу да је градоначелник Тузле, која има проблема с мигрантима, предложио годишње издвајање из локалног буџета од 0,1 до 0,3 одсто што би, како сматра, било неосјетно. Позиву су се обрадовали и у Бихаћу, у који је, према подацима Градске управе, од почетка фебруара стигло око 400 нових миграната.

ШУХРЕТ ФАЗЛИЋ, градоначелник Бихаћа

Док ми кукамо и жалимо се, и даље имамо проблема, ти су проблеми овдје највидљивији, у граду Бихаћу. Дакле, ако је то рјешење и ако ће то рјешење довести да се прикупе одређена средства и ако ће то рјешење довести до тога да се заустави улазак на источној граници Босне и Херцеговине, ми смо спремни да учествујемо у томе.

Минимално четири стотине, а оптимално 1.200 полицајаца неопходно је послати у пограничне појасеве, поготово у источном дијелу, који је најпропуснији. У садашњим условима, један полицајац покрива око 20 квадратних километара границе.