Због присутности штетне хемикалије бисфенол А у термалном папиру на фискалним рачунима, слиповима са платних картица и изводима са банкомата, у Републици Српској ће од 12. априла бити забрањена употреба овог папира. Ријеч је о усклађивању са директивама Европске уније, која је почетком ове године забранила бисфенол А у термалном папиру.

Правилником о ограничењима и забранама хемикалија Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске забрањује се стављања на тржиште термалног папира који садржи бисфенол А у концентрацији која је једнака или већа 0,02 масеног удјела, након 12. Априла.

Министарство здравља и социјалне заштите РС

Правилник од 12.априла 2017.године садржавао је исту одредбу забране, с тим што је прелазни период за примјену овог ограничења био три године, од ступања на снагу Правилника.

Најпрактичније би било да се при увозу на граници интензивирају контроле, али под условом да то раде у оба ентитета и Брчко дистрикт, јер у том случају неће бити проблема у унутрашњем промету, сматрају у Инспекторату Републике Српске.

ДУШАНКА МАКИВИЋ, портпаролка Инспектората Републике Српске

То ће сасвим сигурно изискивати изузимање узорака за лабораторијске анализе, а самим тиме морамо знати која је то лабораторија која ће вршити те анализе и прецизирати шта се све убраја у термални папир. Упутили смо молбу Институту за јавно здравство РС да са земљама у региону испитају које то лабораторије могу вршити такве анализе.

Проблем није само у термалном папиру с обзиром на то да се бисфенол А налази у разним производима и амбалажи, па у Центру за животну средину очекују да наредни корак буде забрана и једнократне пластике, која садржи ознаку БПА.

НАТАША ЦРНКОВИЋ, Центар за животну средину Бањалука

Оно што ми као грађани можемо да радимо је да смањимо кориштење једнократне амбалаже, а трендови су такви да је све више људи свјесно штетности пластике не само по наше здравље, већ и за животну средину.

Бисфенол А, као хормонски отров, изазива низ репродуктивних, имунолошких, неуролошких и матаболичких поремећаја, али и канцерогена обољења. Забрана бисфенола А на фискалним рачунима, слиповима са платних картица и изводима са банкомата први је корак на којем се не смије стати, а надлежни до априла морају отклонити све недоумице у вези с поступком контроле.