Лоша економска ситуација у Босни и Херцеговини, није утицала да чланови Предсједништва БиХ донесу закључак којим би плате запосленим у овој установи требале бити повећане за 20 одсто.

Аналитичари кажу, да би с овим повећањем, савјетници наших чланова Предсједништва- били више плаћени од предсједника неких сусједних земаља.

Плаће шефова кабинета све три члана предсједништва БиХ могле би бити повећане за 600 марака, а савјетницима би тренутна плаћа могла бити увећана за 400, ако Вијеће министара усвоји закључак Жељка Комшића, Шефика Џаферовића и Милорада Додика да се запосленим у Предсједништву БиХ плаће повећају за 20 посто.

Елементарна математика каже да би плате савјетника биле веће него плате предсједника сусједних нам држава, каже Жарко Папић. Он пореди живот актуелних чланова Предсједништва с оним у бившој нам земљи.

Колико државне, односно ентитеске институције и јавни сектор уопће има аутомобила и колико кошта њихова набавка и одржавање, нико не зна. Службени регистар не постоји, али према подацима Балканске истраживачке агенције постоји око 3.548 службених аутомобила.

“Нисмо ми успјели да унесемо све податек које смо ми прикупили а камо ли податке који још нису објављени или податке за све институције и јавне
компаније тако да се тај број креће у хиљадама преко 5 хиљада”, каже СЕМИР МУЈКИЋ, Балканска истраживачка агенција.

Постоје бројни примјери да се ван граница БиХ не користе повластице које имају бх. политичари, од службених возила, високих плаћа, накнада за одвојени живот, па и тзв. бијелог хљеба.