Представници Удруге грађана “Јер нас се тиче” из Мостара организирали су пресс конференцију на којој су јавност упознали са најновијим информацијама везаним уз депонију Уборак која је постала велики проблем за грађане који живе у њеној близини.

Депонија тренутно ради илегално, а тражи се локација за нову, која би требало да представља дугорочно рјешење проблема. Иако се с неким локацијама спекулише, из удружења, али и од осталих чланова комсије задужене за тражење нове, није потврђено да је ријеч о локацијама које се спомињу у медијима: Рашка Гора, Чуле, Сретнице, Црвени муљ, Благај и Губавица.

Више о овом проблему доноси Никола Бачић у разговору са предсједником УдругОмером Хујдуром.

О новим локацијама и рјешењима, у разговору за БХРТ, Омер Хујдур каже како неће излазити са локацијама, које ће се одређивати на основу основних критерија, а то су надморска висина, те удаљеност од насеља које су те локације наводно задовољиле.

“Ми нисмо имали утицај на бирање локације и нисмо адекватно ни обучени за то,тако да су локације дошле од градских и кантоналних власти”, каже Хујдур.

Додаје како сада слиједи испитивање локација,те колико задовољавају друге критерије, имају ли или немају утјецај на околину и становништво Мостара.

“Горе су капацитети премашени у сваком смислу. Депонија је направила лош утицај на становништво и околину и што прије оде, то боље. Депонију морају почети рјешавати и склањати одатле што је прије могуиће”, каже Хујдур.

О томе гдје би сесмеће одлагало у прелазном периоду , Хујдур каже да су од почетка предлагали да у прелазном периоду гГад Мостар финансира превоз итпада на неку другу локацију.

“Они су имали осам мјесеци и нису урадили ништа. Ми се од 2015. године се боримо са овим проблемом”, каже Хујдур и каже како ништа није урађено.

Ова организација ускоро ће организовати јавну трибину на коју ће позвати све одговорне из ове области да одговоре јавности Мостара зашто ништа нису урадили. Трибина ће, према Хујдуровим ријечима, бити организирана почетком наредног мјесеца.