Опћина Берковићи другу годину стипендира ученике мјесне средње школе. Мјесечно издвајају 50 марака по ученику, док студенте стипендирају са 80 марака. Ово је један од покушаја опћинских власти да приволе младе на останак.

Средња школа у Берковићима је истурено одјељење Средње економске школе из Љубиња.

НЕНАД АБРАМОВИЋ, начелник Општине Берковићи

“У посљење вријеме смо запазили да наши свршени основци све више имају жељу да се уписују у неке веће центре, као што је Требиње. Суочени са проблемима недовољног броја уписа свршених основаца у нашу средњу школу, одлучили смо се за тај корак и донијели смо одлуку да стипендирамо сваког ученика који упише средњу школу у Берковићима са 50 марака мјесечно, за вријме трајања школске године”, рекао је Абрамовић.

Средња школа у Берковићима има по једно разредно одјељење у свакој години. Ученици који примају стипендију, задовољни су одлуком локалне. То им је, кажу, стимулација у образовању.

МАРКО РАДИШИЋ, ученик другог разреда

“Користим стипендију. Стипендију смо добили у првом разреду као подстрек за уписивање већег броја ученика и као подстицај да ученици са бољим успјехом наставе добијати стипендију. То нам представља један подстрек за боље учење у наредним разредима”, казао је Радишић.

СВЈЕТЛАНА КУЉИЋ, трећи разред

“Прије свега, велики подстрек да постигнемо велики бољи просјек, а такође ће пуно значити у буџету сваког ученика”, казала је Куљић.

Средњошколци, који ове године уписују факултет, пријавиће се и за општинску стипендију, која износи 80 марака мјесечно.

Начелник Општине каже да је ово друга година стипендираја средњошколаца те да нису задовољни одзивом. Вјерују да ће у наредним годинама становници Берковића прихватити овај вид финансирања.

НЕНАД АБРАМОВИЋ, начелник Општине Берковићи

“Надам се да ће та мјера, и неке друге које ћемо осмислити, уродити плодом и да ћемо на све начине да се изборимо да Средња економска школа у Берковићима функционише као што је функционисала дуги низ година”, истакао је Абрамовић.

У буџету су планирана и средства за шеснаест студената, али се пријавило њих 25. Општина је близу одлуке да стипендира и преосталих девет студената. Желе да све младе људе задрже у Берковићима.