Извршни комитет СНСД остаје при подршци закључцима Народне скупштине РС, истакнуто је након састанка проширеног комитета ове странке, одржаног у Бањалуци.

“Извршни комитет СНСД-а сматра да је неопходно на основу закључака НСРС и новог приједлога Закона о избору судија Уставног суда БиХ да се одрже састанци са свим представницима политичких партија заступљених у ПСБиХ”, изјавио је предсједник странке и српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Како је рекао, састанак са политичким партијама из РС је могућ и током викенда, а састанак са странкама из ФБиХ може се очекивати у наредних неколико дана.

Најављени су и састанци о ставовима НСРС у свим градским срединама, као и могућност одржавања јавних трибина како би грађани били упознати са овом темом.

Додик је истакао да сада треба очувати јединство и да је овај процес орочен на 60 дана. Такође је речено да ће бити поднесен извјештај у том задатом року.

“Ово је једна од најтежих и најделикатнијих ситуација за РС након Дејтона”, истакао је Додик. Према његовим ријечима, након републичких симбола, прешло се на имовински статус Републике Српске. За Додика је ово јасна намјера да се уђе у елиминацију РС.

“Уставни суд јесте компетентан да одлучује у вези са законима. Уставни суд БиХ то не ради. Он је себи прибавио овлашћења које нема ниједан Уставни суд. Он се појављује као онај који креира нове односе. То не може радити”, категоричан је предсједник СНСД-а.

Напоменуо је да је процес разградње који је радио високи представник настављен сада путем Уставног суда.

“Предложили смо закон о Уставном суду БиХ који ће ући у процедуру. Нема гаранција да ће закон проћи, али ће омогућити свима да дају амандмане. Ми смо предложили рјешења која су у овој ситуацији могли да привуку пажњу свих. Постоје неке дилеме, али сви могу да дјелују на приједлог амандманима”, истакао је Додик.