Хрватски народни сабор тражи да СДА прихвати одлуке Уставног суда БиХ о легитимном представљању, те подржи измјене Изборног закона БиХ.

Такођер, ХНС у саопћењу за јавност наглашава како се морају наћи рјешења, која су плод дијалога, искључиво у оквиру Устава БиХ и еуропских стандарда.

Указала се хисторијска прилика за СДА, да прихвати све одлуке Уставног суда БиХ, да буде на правој страни хисторије и подржи измјене Изборног закона БиХ.

ХНС тражи да СДА прихвати одлуке Уставног суда БиХ о легитимном представљању и заступању како је то уткано у темељима Wасхингтонског и Даyтонског споразума, те подржи измјене Изборног закона БиХ што би омогућило легитимно политичко представљање на свим административним нивоима.

Политички представници Бошњачког народа морају разговарати о будућности БиХ са политичким представницима Срба и Хрвата, како би уз договор рјешавали круцијалне проблеме, јачали привреду и свима у БиХ осигурали боље услове за живот.

Кроз будуће демократско сазријевање политика и друштва и дугорочне визије међусобног уважавања и развоја, коју морају скупа усагласити сва три констутивна народа у Босни и Херцеговни, Хрватски народни сабор позива на смиривање напетости и спрјечавање нових политичких криза те позива на компромис који је у интересу државе Босне и Херцеговине.