У Томиславграду је одржана Друга међународна кобасијада у организацији Удруге дувањских кобасичара. Произвођачима најквалитетнијих кобасица и салма том пригодом су додијељене и пригодне награде.

Друга међународна смотра и избор најквалитетније кобасице и саламе испунила је сва очекивана његових организатора, али исто тако и бројних посјетитеља. Поред добре забаве, свима њима се пружила и пригода кушати ту врсту месних делиција, како домаћих, тако и оних пристиглих из иноземства.

МАРКО ЈУРЧЕВИЋ, Удруга дувањских кобасичара

Из Хрватске имамо велики број узорака, Словеније, Истре, Србије и по први пут имамо из Аустрије, такођер, имамо узорака.

Од укупно 118 пристиглих узорака, одабрати оне најквалитетније, оцјењивачком жирију, у чијем саставу се нашао и познати хрватски кухар Томислав Шпичек, није баш било једноставно.

ТОМИСЛАВ ШПИЧЕК, кухар

Ја сам збиља задовољан. Нити један узорак није био дисквалифициран, дакле да је неисправан, органолептичка својства да му нису уреду. Ти људи очито раде за себе, то нису индустријски производи и свак за себе настоји направити добар и квалитетан и добар производ без конзерванса.

А и ове године се испоставило да, према оцјени жирија, кобасицама које у свом домаћинству производи обитељ Стипе Багарића из Томиславграда по окусу и квалитети нема равних.

СТИПЕ БАГАРИЋ

Опет је мама била главна у цијелој тој причи, она има и ту своју рецептуру и одради највећи дио посла. Ми смо споредне улоге у свој тој причи.

ТОМИСЛАВ ШПИЧЕК

Најбитнија је код кобасица као и сваког јела које се ради квалитета меса као прво. Онда се мало гријеши са неким превеликим постотком масноће, па можда превише димљења меса.

За све то, наравно, постоје одређена правила, само их се треба придржавати. А тко их најбоље познаје и тко их се најбоље придржава, и ово натјецање је показало.