Словенски премијер Марјан Шарец изјавио је данас да је Словенија спремна и затворити границе уколико се појача ризик уноса коронавируса.

“Због ширења коронавируса Словенија ће затворити границе буде ли потребно, односно проводити мјере које су сразмјерне и одговарајуће приликама до којих може доћи”, казао је Шарец новинарима приликом поподневне прославе предаје новог хеликоптера полицији на љубљанском аеродрому.

Према ријечима словенског премијера у оставци, словенска влада и здравствене институције дневно прате догађаје због вјеројатног ризика да ће се вирус појавити и у Словенији.

Постоје и сценарији за даљње активности, па и ангажирање цивилне заштите и полиције, ако би дошло до већег броја обољелих, но све те мјере требају бити примјерене развоју ситуације.

За четвртак је предвиђено да влада о ризику ширења вируса расправља и на својој редовној сједници, у контакту је с властима у сусједним државама, а и Словенија ће се одазвати на састанак који је с колегама премијерима из сусједних држава најавио предсједник талијанске владе Гиусеппе Цонте, преноси Хина словенске медије.

Здравствене власти у понедјељак су потврдиле да је укупно 13 људи до сада у Словенији било тестирано на нови коронавирус и да су сви тестови показали негативан резултат.

У тзв. кућној карантени су два пара која су прошлог тједна у домовину пребачена с крузера Диамонд Принцесс, а тестови проведени прије тога у Јапану и они у Словенији показали су да нису заражени. Они се добро осјећају и немају симптоме болести.