Предсједник ХДЗ-а БиХ и предсједатељ Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић посјетио је жупни уред у Подмилачју, гдје је разговарао о потпори изградњи цркве, након чега је одржан и радни састанак с члановима Опћинског одбора ХДЗ-а БиХ Јајце, на којем је било ријечи о досадашњим активностима ОО и будућим плановима, а нагласак је био на припреми за локалне изборе, приопћено је из Уреда за информирање ХДЗ-а БиХ.

По завршетку састанка, Човић и страначко изасланство извршне и законодавне власти свих разина у БиХ положили су вијенце на спомен обиљежју хрватским бранитељима у средишту Јајца, а затим су назочили свечаности обиљежавања 30. обљетнице утемељења јајачког ХДЗ-а БиХ.

У свом обраћању, Човић је казао како је ХДЗ БиХ у протеклих 30 година израстао у “у стожерну странку хрватског народа у БиХ”.

Додао је како је у том раздобљу било много покушаја да се избрише хрватски народ с бх. политичке сцене, али у томе нитко није успио.

“И данас не може нитко направити било коју разину власти без хрватског народа. То је позиција коју морамо сачувати, не да би некога уцјењивали или покушали блокирати, или да би били на једној или другој страни, без обзира је ли у питању српски или бошњачки народ”, поручио је Човић.

“Ми прије свега бринемо о хрватском народу, бринемо да очувамо своју домовину, бринемо да будемо у плану еуроатлантских интеграција БиХ, јер нитко до Хрвата не жели еуроатлантске интеграције”, додао је.

Осврнуо се и на Изборни закон БиХ, истакнувши како је то црта испод које ХДЗ БиХ неће ићи.

“На питање хоће ли бити неке друге федералне владе, без Изборног закона неће је бити, јер ми немамо партнера који разумије Устав БиХ и позицију сваког конститутивног народа и примарно најмалобројнијег хрватског, па зашто би онда имали партнера за улазак у власт. То је она црта испод које се не може ићи, без обзира какав ће политички притисак бити на оне који предводе ову државу”, казао је Човић.