Поводом Дана независности Босне и Херцеговине, у суботу ће у Благају бити одржана манифестација “Стазом босанских витезова”. Планиран је поход младих и грађана према Старом граду и дефиле коњаника, док ће централни програм бити у Стјепан-граду.

Стазом босанских витезова кренуће млади Мостара и Благаја. Окупљање учесника предвиђено је код Шехидског турбета Благај, гдје ће се формирати поворка која ће се потом запутити према Старом граду.

Саудин Гуја из Дома културе Благај истиче да су се, у сарадњи са партнерима, одлучили да манифестација буде другачија од свих других, уз окупљање омладине, дефиле према Старом граду Благај, са часом историје и са једним умјетничким перформансом.

Организатори су овог пута у односу на ранија обиљежавања припремили и нове садржаје.

“Имамо и дефиле коњаника према Старом граду Благај. Они полазе нешто касније из техничких разлога, да не би дошло до неких проблема током кретања колоне. На тврђави Стари град Благај је централни програм који почиње са интонирањем химне, подизањем заставе, кратким перформансом наших умјетника и часом историје професора Енвера Имамовића”, каже Гуја.

У неким историјским документима Стари град Благај спомиње се 1. марта 1423. године. И то је један од разлога због којих ће Дан независности, између осталог, бити обиљежен на споменику Босне и Херцеговине.

Према ријечима Асима Крхана из Музеја Херцеговине, подручје Старог града Благаја свакако пуно значи за БиХ.

“То је било средиште титуларне босанске властеле вијековима, од којих би издвојио Сандаља Хранића, Стјепана Косачу и принцезу Катарину, касније краљицу Катарину”, истиче Крхан.

Један од циљева манифестације је и упознавање и учење младих о културноисторијском наслијеђу Благаја – бисера културне баштине Босне и Херцеговине. Манифестацију ће осим основних и средњих школа подржати и Народно позориште Мостар.