Политичка криза у Босни и Херцеговини добија на замаху. Према неписаном правилу, међусобне оптужбе слажу се једна на другу. Поновно се чини како рјешења нема или га задуго неће бити. Милорад Додик, предсједник СНСД-а и члан Предсједништва Босне и Херцеговине одговорио је на оптужбе и оптуживао редом: политичке челнике из Сарајева, опозицију и међународну заједницу, а бранио предсједника Србије и челне људе правосуђа.

Не водим сецесионистичку политику, нити постоји такав план који би угрозио животе људи, али сматрам БиХ пропалом државом. Милорад Додик је овако одговорио на упозорење политичких лидера из Сарајева да ће реаговати на пријетње угрожавањем територијалног интегритета државе. Иза сваке умирујуће изјаве, током 50 минутног обраћања , слиједила је Додикова реторичка бомба.

“Бањалука не припада Изетбеговићу него српском народу и РС. Бањалука више припада Вучићу и подржава Вучића него што ће икада подржавати Изетбеговића који наставља политику Исламске декларације Алије Изетбеговића”, рекао је Додик.

У одбрану предсједника Србије Додик је стао због упозорења које је Вучићу упућено из званичног Сарајева да млако реагује на Додикове сецесионистичке изјаве.

Предсједникк СДА Бакир Изетбеговић је рекао како очекује да се из Србије ускрати подршка сецесионистичкој политици која је пријетња миру и стабилности цијеле регије.

Неће бити повлачења закључака ентитетског парламента. Ниједна одлука неће бити усвојена у државним институцијама док стране судије не оду из Уставног суда БиХ, каже Милорад Додик. Спријечиће, каже, и смјену предсједника ВСТВ-а Милана Тегелтије. Опозицију је оптужио да је гласајући за ову смјену у служби СДА.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже како је за Додика најболнија тачка правосуђе.

“Видимо да је очигледно најболније за Додика када дирнете у правосуђе. Јер он је човјек који води правосуђе БиХ и правосуђе РС. И зато се ми налазимо у овом блату и зато нема истрага о бројним убиствима, криминалним и коруптивним радњама и непотизму”, рекао је Бореновић.

Најозбиљније у посљедњој деценији амбасадори Савјета за провођење мира размишљају о употреби Бонских овлаштења, рекао је високи представник у БиХ Валентин Инцко. Амбасадорима који то заговарају недостаје одлука њихових земаља, тврди.

“Такве експлицитне подршке и одлуке још нема, али морам да кажем да је расположење веће него икад”, истакао је Инцко.

Нечињење и политичка апстиненција долазе на наплату грађанима БиХ и док то не схвате неће бити напретка, каже уредник магазина Бука Александар Трифуновић.

“Док год не прихватимо да смо одговорни за ово што нам се дешава ова политика ће правити још горе игроказе и биће нас све мање. Сад се све више питам да ли је то заиста циљ згадити, не само политику, него цијело друштво сваком нормалном и да што прије оде одавде заувијек”, нагласио јее Трифуновић.

Трифуновић је мишљења да реакцију међународне заједнице не треба очекивати, јер никога у кључним земљама свијета није брига за оно што се дешава у Босни и Херцеговини до те мјере да би предузели конкретну акцију.