Након што је портал Цапитал објавио како су компанији „Комсар Енерџи хидро“ из Бањалуке блокирани рачуни у банкама због дугова, из те фирме нису потврдили ни демантовали информацију.

Унаточ томе што је „Комсар“ одустао од неколико стотина милијуна вриједних инвестиција, затворио хотеле у Угљевику и Рудом, те није поштивао концесиона правила, крајем 2019. Влада Републике Српске продуљила је рок тој твртки за додјелу концесије за изградњу Хидроелектране Мрсово.

Компанији “Комсар” и раније су блокирани рачуни. Иако не испуњава услове из концесионог уговора за рудник и изградњу термоелектране у Угљевику и хидроелектране у Рудом, од Владе Републике Српске добија бројне погодности, наводи главни и одговорни уредник портала Цапитал који је објавио серију текстова о пословању ове фирме, због чега су му упућене отворене пријетње.

СИНИША ВУКЕЛИЋ, главни и одговорни уредник Портала Цапитал

“У катастрофалним анексима уговора, који су послије наших писања поништени, дозвољено им је да се упишу као власници над земљиштем које требају експлоатисати. Једна кућа је његово улагање процијенила на импресивних 90 милиона еура, стручњаци кажу да се то креће на 30 милиона марака и Електропривреда, како је потврдила, преговара са Сердаровим да купи нешто што није ни направио.“

У кратком телефонском разговору директор фирме „Комсар Енерџи РС“ Синиша Мајсторовић није желио да коментарише наводе о блокираним рачунима. Лидер СНСД-а Милорад Додик, који је 2014. као предсједник Републике Српске присуствовао полагању камена темељца за изградњу хидроелектране у Рудом, каже да је до слабљења интереса руског инвеститора Сердарова за “Угљевик 3” дошло због, како је рекао, неодговорног понашања људи у Синдикату. И овај пут се обрушио на медије.

МИЛОРАД ДОДИК, предсједник СНСД-а

„Нема ту ништа нечисто, уобичајна је пракса да се инвеститорима дају одређене концесије и ми то радимо и спремни смо да сносимо било какву врсту одговорности. Овдје шта год се почне радити у РС или неки појединци или медији оспу паљбу на то.“

Критеријуми за додјелу и продужење концесија “Комсару”, према мишљењу економске аналитичарке Светлане Ценић, свели су се на то шта је рекао Милорад Додик и СНСД, иако се, како истиче, знало ком миљеу припада Сердаров и да му је забрањен рад у Европској унији.

СВЕТЛАНА ЦЕНИЋ, економиста

„Додијељено му је па ће градити “Угљевик 3”, добиће све могуће концесије, иако су рачуни блокирани, иако нема никаквих економског резона ни економске логике. Чак више нема ни увијеног, већ се врло отворено краде, па се чак и отворено пријети јер никаквих посљедица нема.“

Из Министарства енергетике и рударства Републике Српске нисмо добили појашњење по којим критеријумима се продужују концесије фирмама којима се блокирају рачуни и које не испуњавају услове из уговора.