Грађани Босне и Херцеговине су се прије 28 година опредијелили за независну државу. Од тада је 1. март Дан независности БиХ, а овај датум се сматра једним од најзначајнијих датума у модерној историји БиХ.

Референдум за независност је одржан 1992. године.

Референдумско питање је гласило: “Јесте ли за суверену и независну Босну и Херцеговину, државу равноправних грађана, народа БиХ – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе?”

Тада се 64 одсто грађана изјаснило да жели живјети у “сувереној и независној Босни и Херцеговини, држави равноправних грађана, народа Босне и Херцеговине – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе”.

Референдуму је приступило укупно 2.073.568 гласача што је представљало излазност од 63,6 одсто. Од укупно изашлих на гласање њих 99,7 одсто је гласало за независност, а 0,3 одсто против те одлуке. Резултати референдума су прихваћени 6. марта 1992. године у Парламенту Босне и Херцеговине.

Парламент је 28. фебруара 1995. године донио одлуку да се 1. март слави као Дан независности Босне и Херцеговине. Европска економска заједница је признала овај дан, а указ о проглашењу закона којим се 1. март проглашава Даном независности Босне и Херцеговине и државним празником потписао је предсједник Предсједништва Републике Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић 6. марта 1995. године.

Претходно је Закон о 1. марту донијела Скупштина РБиХ, 28. фебруара 1995. Но, на основу овог акта, данас се Дан независности обиљежава само у једном дијелу територије БиХ, односно у Федерацији БиХ.

С обзиром да је данас недјеља, а имајући у виду значај овог државног празника, Влада ФБиХ донијела је Одлуку о проглашењу 2. марта 2020. године нерадним даном у Федерацији БиХ. У Републици Српској је радни дан.