Иако је закон о концесијама у Зеничко-добојском кантону донесен још прије 18 година, тек сада ће почети његова примјена у рудницима на овом подручју.

Буџети Какња, Зенице и Брезе на основу тога требали би бити увећани за пола милиона марака. Но, локалне заједници морат ће постићи договор са рудницима о ранијим дуговањима.

Безусловна сагласност локалних заједница једини је услов да рудници у Зеничко-добојском кантону добију концесиона права за експлоатацију угља. На томе инсистира Кантонална Влада, која је на почетак примјене закона о концесијама у рудницима чекала 18 година.

ЗЛАТКО ЈЕЛИЋ, министар привреде ЗДК

Морам да напоменем да једноставно да рудници користе природно богатство локалних заједница, а стално спомињемо да су то средства 70:30 се дијеле тако да опет локална заједница ће имати користи.

Опћина Какањ морала је одустати од потраживања од рудника која се процјењују на 50 милиона марака, како би се постигао договор. Концесионе обавезе рудника с друге стране у наредном периоду бит ће редовно сервисиране.

АЛДИН ШЉИВО, начелник Опћине Какањ

Успјели смо да кажем да оно што је наша обавеза била Опћине, а то је да одустанемо од свих тужби и ревизија које смо имали у протеклих седам, осам година…

СЕАД ИМАМОВИЋ, директор ЗД РМУ Какањ

Рудник Какањ производи око милион тона годишње, милион и преко милион то значи 80 фенинга по свакој тони и око 25.000 једнократно мјесечно у наредних 48 мјесеци. Значи да ће рудник по овом основу у наредном периоду издвојити готово милион марака наредних пет година, а послије тога по произведеној тони…

Тужбени спор Опћине Бреза и тамошњег рудника, о којем одлучује Врховни суд Федерације, износи 27 милиона марака. Исход тог процеса заправо ће бити кључан за коначну сагласност опћинске администрације о додјели концесије руднику Бреза, у којем опет сматрају да ће проведба закона бити притисак на пословање.

МУНИБ ЗАИМОВИЋ, начелник Опћине Бреза

Ми смо и донијели одлуку о претходној сагласности, али чекамо обзиром на чињеницу да може доћи у питање неке шпекулације ко има право и ко нема право да се одрекне.

АМИР КУЛАГИЋ, Управа ЗД РМУ Бреза

У овом тренутном односу цијена производње то би био жесток удар, удар додатни намет рудницима на пословање…

У Зеници ће овај поступак, како се очекује, ићи много брже, јер градска управа није у судском спору са рудником. Рудници се надају да би им нова, већа цијена угља који се испоручује термоелектрани свакако помогла да осигурају средства за концесије. У том смислу траже подршку владајућег друштва у електро-енергетском концерну Федерације, Јавног предузећа Електропривреда Босне и Херцеговине.