Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић упутио је честитку свим грађанима и народима у Босни и Херцеговини и дијаспори поводом обиљежавања 1. марта – Дана независности БиХ.

„Прије двадесет осам година већина грађана и народа се изјаснила за суверену и независну државу Босну и Херцеговину. Иако је много изазова пред нама, сигуран сам да ћемо заједно стићи до нашег циља, а то је достојанственији и просперитетнији живот за све грађане и народе Босне и Херцеговине. Увијек ћемо се залагати за Босну и Херцеговину која ће бити држава једнакоправних грађана и народа, за државу у којој је било, у којој има и у којој ће увијек бити мјеста за све. Свим Босанцима и Херцеговцима честитам Дан независности Босне и Херцеговине“, наводи се у честитки предсједавајућег Комшића.

Честитку поводом Дана независности упутио је и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић

“На данашњи дан 1992. године грађанке и грађани Босне и Херцеговине дали су свој глас за суверену, цјеловиту и демократску Босну и Херцеговину. То је био глас за слободу и самосталност, а против тираније и пријетњи нестанком БиХ. Генерација која је извела нашу домовину на пут самосталности учинила је епохалну ствар која ће бити вјечно запамћена у босанскохерцеговачкој повијести”, истиче се у честитки.

Такође се наводи да је референдум о неовисности Босне и Херцеговине проведен уз строго поштивање Устава Босне и Херцеговине и међународног права, због чега су све државе свијета признале Босну и Херцеговину као неовисну земљу.

“И данас, 28 година послије, вриједности које симболизира 1. ожујак – владавина права, демокрација и идеја о равноправности свих грађана, остају темељна идеја водиља ка коначном циљу, а то јесте сигурна и просперитетна Босна и Херцеговина, чланица Еуропске уније и НАТО савеза. Свим грађанкама и грађанима у домовини и дијаспори честитам 1. ожујак, Дан неовисности Босне и Херцеговине”, наводи се у честитки.