Да у Босни и Херцеговини ништа није једноставно, показује и примјер у пољопривреди. Док надлежни тврде да настоје мјерама спријечити гашење пољопривредних грана, у пракси је то потпуно другачије. Поред свих других недаћа, чак и ентитетске линије утичу на ову производњу.

Сенад Алић је први послијератни повратник у Махалу, мјесто које је некада припадало Калеији, а данас Осмацима, на ентитетској линији. Бави се производњом млијека. Међутим, до подстицаја не може лако доћи. У којем ентитету да их оствари, јер дио имања је у Федерацији, а други дио у Републици Српској?

СЕНАД АЛИЋ, произвођач

„Имамо потицаје на јунице, примјера ради, и онда каже јуница мора да буде у Федерацији. Јуница буде у Федерацији до три сата, у РС послије три сата. Како да измјеримо гдје је она?

Због недовољне подршке власти која, каже, умјесто приближавања и пружања помоћи произвођачима, брине о међусобним свађама које никоме не доносе добро, нередовних исплата подстицаја, број грла постепено смањује.

СЕНАД АЛИЋ, произвођач

„Потицаји не само да нису довољни него нису ни редовни, јер ако се уздаш у нешто да ће доћи на вријеме, ви се тада задужујете апотекама да одржите производњу. Кад потицаји не буду на вријеме, ви сте приморани да узимате кредите, да се задужите у микрокредитним организацијама по великим каматама”.

СУАД СЕЛИМОВИЋ, Кантонална привредна комора Тузла

„Стално то кашњење даје такву несигурност да ми буквално више на селу немамо младих људи. Већина ових пољопривредника живе сами на својим имањима, а њихова дјеца су већ одавно у Њемачкој“.

Узрок пада броја произвођача млијека ресорни министар не види у подстицајима.

МУСТАФА ШАКИЋ, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде ТК

„Мислим да све више људи не жели да се бави овом врстом производње. Ми ћемо пробати да оживимо ту производњу, на начин да мало више инвестирамо у набавку нових музних грла, а не да дајемо тај потицај.“

Поред баријера које ствара ентитетска линија, корисници подстицаја са федералног нивоа не могу имати подршку и из кантоналног буџета. Министар каже да су у току преговори да се издвајају средства са оба нивоа власти, како би произвођачи имали довољно новца за набавку музних грла. Уколико до тада остане довољно пољопривредника који би одржали производњу у БиХ.