Стота обљетница рођења мисионара и фрањевца Благе Бркића данас је обиљежена у широкобријешком селу Расно, родном мјесту овог фрањевца.

Фра Благо Бркић први је фрањевац који је из херцеговачке фрањевачке провинције отишао у Африку као мисионар 1968. године.

У Конгу је као мисионар провео 25 година. На језик килуба превео је Библију и друге вјерске књиге, а вјерским програмом и светом мисом обиљежена је његова стота годишњица рођења.

Мисно славље предводио је мостарско-дувањски и апостолски управитељ требињско-мркански бискуп мсгр. Ратко Перић који је говорећи о животу и дјелу фра Благе позвао провинцијала херцеговачке фрањевачке провинције да покрене поступак беатификације фра Благе Бркића (поступак којим црква проглашава блаженика, ступањ испод титуле свеца).

Тамошњи жупник, фра Јозо Сопта, казао је како је највеће дјело покојног фра Благе пријевод библије на килуба језик, као и чињеница да су данашњој свечаности присуствовала четворица конгшких свећеника који говоре хрватски захваљујући фра Благи.

-То је монументално дјело које не смије бити заборављено. Плод његова рада су богослови из Конга који су ту дошли, а говоре хрватски захваљујући њему – оцијенио је фра Сопта.

Фра Благина родбина поносна је на достигунћа овог фрањевца.

-Фра Благо је био једна велика људска величина и пуно је више урадио за своје људе од многих других. Данас му желимо изразити захвалност коју засигурно заслужује као нетко тко је исписао повијест овога краја – рекао је један од његових рођака.

На фра Благиној родној кући и у његову част откривена је и спомен плоча, аутора Стјепана Скоке, декана Академије ликовних умјетности у Широком Бријегу, а коју су поставили фрањевци и родбина. Хрватске поште Мостар израдиле су и пригодну марку поводом фра Благиног рођендана и дана материнског језика.

Тијеком пригодног програма представљено је друго издање књиге “Разговори с Богом”, а одржано је и неколико предавања о лику и дјелу овог фрањевца.

Фра Благо је умро у Широком Бријегу 26. коловоза 2009. године у 90. години живота, 73. години редовништва и 67. години свећеништва. Покопан је на гробљу Мековцу на Широком Бријегу.