Све је више полазника на курсевима њемачког језика у Босни и Херцеговини. Млади овдје, како кажу, не виде перспективу.

За курс Њемачког језика одлучио се и 33-годишњи Амил Омеровић. Иако је завршио међународне односе на Факултету политичких наука, своју перспективу не види у Босни и Херцеговини. Жеља му је да посао преводиоца ради у Њемачкој.

“Био сам прије пола године у Њемачкој, стекао сам све услове који су мени потребни и сада сам у завршну фазу дошао да научим језик и да одем у Њемачку. А више је разлога зашто малди одлазе у земље Европске уније прије свега неуређеност државе и неперспективност”, истиче Омеровић.

Безуспјешни покушаји, али и неправда приликом проналска посла у нашој земљи, вјетар су у леђа и Аднану Калкану да посао у својој струци тражи у Њемачкој.

“Па волио бих своју струку, јер сам завршио то за пољопривредног теничара али ако би било неких потешкоћа јер учим ево језик онда сам имао ту резервну опцију за возача. Имам положен возачки испит Б категорије”, каже Калкан.

Центре и школе за језике посјећују запослени и незапослени, старији и млађи, а све у циљу напуштања државе и проналаска просперитетније будућности. Из Школе за стране језике “Полиглот” рекли су како је код њих тренутно најпопуларније учење њемачког језика, те како је забиљежен пораст броја ученика на том смјеру, посебно посљедње двије године.

Без посла, али и образовања које није повезано са тржиштем рада у нашој земљи, те због осјећаја бесперспективности млади одлазе из Босне и Херцеговине. У протеклих пет година нашу земљу је напустило око 180 хиљада, подаци су Уније за одрживи повратак. Не одлазе нам само мозгови већ и руке, јер се већина њих бави стручним занимањима и занатима.