Представници М.Т. Абрахам групације одржали су у Мостару састанак са бившим дјелатницима Алуминија. Главна тема била је упознавање дјелатника са ставкама уговора те процесом враћања на радна мјеста. Како су нагласили представници Абрахам групације, неће одустати од Алуминија, као ни од интелектуалног капацитета бивших дјелатника.

М.Т. Абрахам Групација на челу с директором Амиром Кабиријем не одлази из Мостара док питање Алуминија не буде финализирано, поручено је на састанку одржаном с бивишм дјелатницима некадашњег херцеговачког дива.

Процес преговора израелско-кинеског конзорција с Федералном владом траје протеклих осам мјесеци. За то вријеме улагачи су презентирали Влади Федерације БиХ Приједлог уговора, но Влада је, како су образложили, због нејасноћа и неприхватљивих ставки одбила уговор тражећи да буде измијењен.

Под неприхватљиве ставке, уз остало, мисли се и на то да су улагачи тражили бесплатну струју на пет година, но то у уговору, поручују из конзорција, нигдје није наведено.

“Наш правни тим, босанскохерцеговачки правни тим, активно ради већ десет дана на уклањању несугласица и правних ирегуларности које су биле уочене од стране Владе Федерације БиХ, којој се ја морам захвалити што су нам дали до знања да имамо ирегуларности. Дакле, нови, исправљени уговор иде поновно службеним путем Влади Федерације БиХ и нашим представницима који ће са нама наставити процедуру”, рекао је Марко Лацо, регионални директор М.Т. Абрахам групације.

“Ја не улажем у зграде и љеваонице. Ја улажем у људе који ће радити на тим мјестима и који ће Алуминиј опет учинити глобалним играчем”, каже Амир Грос Кабири, предсједник М.Т Абрахам групације.

Презентираним на састанку бивши дјелатници су задовољни и оптимистични. Но, када је ријеч о слиједећим корацима Федералне владе, оптимизам дјелатници не дијеле.

“Оцијенио би понуду јако добром, као дионичар мало мање добром, али све у свему спознаја да се може вратити 230 људи у року годину дана је невјеројатна. Као човјек сам за, као члан Надзорног одбора сам за и увијек ћу то подржати, тко год да се врати од колега сигуран сам да ће 230 обитељи добити крух”, каже Самир Анић, Удружење малих дионичара Алуминија д.д. Мостар.

“Мислим да су људи искрени. Да се боре за Алуминиј. Влада ће тешко пристати. Неки други циљ имају и то је то”, рекао је Дамир Галић, бивши дјелатник Алуминија д.д. Мостар.

Све нерегуларности које је Влада навела у посљедњем понуђеном уговору, тим Абрахам групације је коригирао, те ће тијеком овога тједна нови уговор послати Влади на увид. Очекују да ће уговор што прије бити потписан како би Алуминиј поновно покренуо своје погоне. Слиједећи потез је на Федералној влади.