Скупштина Кантона Сарајево потврдила је након цјелодневне расправе нови сазив Владе Кантона Сарајево на челу с премијером Мариом Ненадићем. Осамнаест заступника је гласало ЗА, 15 их је било против, док је један заступник био суздржан. Премијер и 12 министара положили су свечану заклетву.

Нови сазив Владе Кантона Сарајево чине кадрови Странке демократске акције (СДА), Савеза за бољу будућност (СББ) и Демократске фронте (ДФ), након што је досадашња влада смијењена вољом новоуспоставјене скупштинске већине.

СДА сада има седам министара. Ресор правде и управе водит ће Мерса Кустура, нови министар просторног уређења, грађења и заштите околиша је Фарук Капиџић, министрица комуналне привреде и инфраструктуре је Нихада Гламоч, министар саобраћаја је Ади Калем, министар финасија је Јасмин Халебић, министар културе и спорта Кенан Аликадић, а министар за борачка питања Хајрудин Грабовица.

СББ има три министра. Исмир Јуско нови је кантонални министар унутрашњих послова, Анис Кривић је министар образовања, науке и младих, а на челу Министарства рада, социјалне политике, расељених особа и избјеглица бит ће Јасна Агић.

Кадрови ДФ су Русмир Месиховић, као министар здравства те Драшко Јеличић, као министар привреде.

Јеличић је изазвао највише расправе међу заступницима. Наиме, Ненадић је казао да ће Владу Кантона Сарајево чинити два министра из реда Осталих, два из реда Хрвата, док ће остали бити Бошњаци. Међутим, након паузе која је затражена Ненадић се кориговао и рекао да се Јеличић изјашњава као Србин.

Заступник опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) Игор Стојановић изјавио је да се догодило то да је један министар у 15 минута паузе промијенио националност. Он је позвао предсједавајућу Клуба Срба Смиљану Витешкић (СДА) да покрене питање виталног националног интереса, што је она одбила.

Заступник Народа и правде Елмедин Конаковић оцијенио је да је Ненадић, иако се ради о стручном човјеку, пристао бити дио система који је показао све недостатке политичких лидера.

“Чуди ме да је Ненадић пристао бити на челу владе која има 16 гласова те заступника БОСС-а Хариса Плеху и независног заступника Фахрудина Пецикозу”, рекао је Конаковић питајући Ненадића да ли је сам бирао министре.

Заступници опозиционих странака поставили су низ питања Ненадићу, истичући прије свега питање процедуре будући да су, како кажу, у задњи тренутак добили имена два министра.

Заступница Наше странке Неира Диздаревић сматра да је дошло до кршења одредби Пословника јер су, навела је, имена нових министара достављена данас на улазу у скупштинску салу, иако Пословник предвиђа да се списак с именима треба доставити 12 или у изузетним случајевима три дана прије гласања.

Заступник Савеза за бољу будућност (СББ) Звонко Марић оцијенио је да су питања опозиције бесмислена посебно јер, како је рекао, проблематизирају учешће жена у влади, а заправо их је исти број као и у претходном сазиву. Он је напоменуо и да се влада именује, а не бира због чега, каже, не разумије зашто се поставља питање колико је ко гласова освојио на изборима.

Хаџихафизбеговић и Хасанспахић одустали од кандидатуре

Приједлог Одлуке о потврђивању нове владе накнадно је уврштен на дневни ред сједнице, једнако као и Приједлог одлуке о избору предсједавајућег, замјеника предсједавајућег и чланова сталних радних тијела Скупштине.

На почетку расправе саопштено је да су кандидати СДА за министре културе и спорта, односно за борачка питања, Емир Хаџихафизбеговић и Сенад Хасанспахић, одустали од кандидатуре. Разлог је афера око куповине гласова за избор првог човјека Кантоналног одбора СДА Сарајево.

Мандатар за нови сазив Владе Кантона Сарајево Марио Ненадић казао је у обраћању заступницима у Скупштини КС, представљајући свој експозе, да ће извршна власт коју ће предводити радити на рјешавању ургентних питања и нагомиланих проблема у Кантону.

У сваком ресору, навео је, извршен је преглед реализираног у години мандата досадашње Владе те Ненадић напомиње да су спремни све покренуте позитивне процесе наставити и додатно их унаприједити и убрзати, али је и казао да имају и много нових циљева и усаглашених приоритета.

Он је цитирао Преамбулу Европске повеље о људским правима, казавши да је то учинио како би све подсјетио гдје се као друштво тренутно налази Босна и Херцеговина и каквим се споредним питањима бави те колико се удаљило од европских и цивилизацијских вриједности.

Стога, позвао је све да се мијењају, те обећао да ће Влада наставити развијати промовирати традицију и обичаје свих народа, њихову вјеру и културу, али и истовремено његовати заједничке вриједности и упорно тражити путеве за враћање међусобног повјерења.

“Чуваћемо и јачати сјећање на све жртве, на убијену дјецу и цивиле Сарајева, велики број несталих и рањених и на вишегодишњу опсаду и патњу нашег града и кантона”, казао је Ненадић.

Говорећи о приоритетима у раду он је најавио да ће јачати односи међу институцијама, наставит ће се борба против корупције за коју је казао да је један од највећих проблема у друштву, а оцијенио је да јавна потрошња није смањена што се мора промијенити.

Радиће се и на довршетку процеса повратка расељених и избјеглих особа и поврата имовине, казао је Ненадић, најавивши и да ће један од приоритета бити унапређење мјера заштите од загађења зрака у Кантону, но у фокусу рада биће и питања младих.

Предсједник Комисије за избор и именовање Скупштине КС Махир Девић (СДА) рекао је на почетку расправе да су досадашњи кандидати за министре културе и спорта, односно за борачка питања, Емир Хаџихафизбеговић и Сенад Хасанспахић, одустали од кандидатуре за министре у Влади КС. Умјесто њих предложени су Кенан Аликадић и Хајрудин Грабовица.

Странка демократске акције (СДА), нашла се у средишту афере око куповине гласова за избор предсједавајућег Кантоналног одбора СДА Сарајево, због чега је главни протагонист тог случаја, потпредсједник странке Асим Сарајлић, јуче дао оставку на све страначке функције.

Емир Хаџихафизбеговић и Сенад Хасанспахић такође су поменути у том контексту.

Раније је кандидат за премијера Кантона Сарајево Марио Ненадић доставио Скупштини КС приједлог кандидата за министре у новој кантоналној Влади.

Будући да ће скупштинску већину у наредном периоду чинити СДА, СББ и ДФ уз подршку једног заступника БОСС-а, СДА је у новом сазиву Владе КС добила седам министарства, СББ три, а ДФ два министарства.

За министрицу правде и управе предложена је Мерса Кустура (СДА), за министра просторног уређења, грађења и заштите околиша Фарук Капиџић (СДА), за министрицу комуналне привреде и инфраструктуре Нихада Гламоч (СДА), за министра саобраћаја Ади Калем (СДА), за министра финансија Јасмин Халебић (СДА).

СББ је у Влади КС предложио Исмира Јуску за министра унутрашњих послова, Аниса Кривића за министра образовања, науке и младих те Јасну Агић за министрицу рада, социјалне политике, расељених лица и избјеглица.

Министри ДФ-а у Влади КС требали би бити Русмир Месиховић у својству министра здравства и Драшко Јеличић у својству министра привреде.