Мјештани мостарских приградских насеља Родоч и Јасеница блокирали су улаз у круг Јавног предузећа Паркови у Родочу, гдје је протеклих дана привремено депоновано мостарско смеће.

“Не улазимо у проблеме које имају мјештани сјеверних насеља око једне од најбољих регионалних депонија у БиХ која је до јуче била поносни пројекат Свјетске и Европске банке и за коју се и данас враћају кредити, али уназад двадесет година становници јужних насеља знају за блокаде Уборка због свакојаких разлога и у свакој таквој ситуацији оживјеле би дивље депоније иза Мика, моста Фрање Блажевића, Херцеговине, Алуминија итд. Поштујемо свачију борбу, али не преко наших леђа”, поручили су у саопштењу за јавност мјештани мостарских јужних насеља.

Подсјећамо, због блокаде одлагалишта комуналног отпада на Уборку смеће с мостарских улица не одвози се од 22. фебруара.

Директор Паркова Драган Крталић раније је изјавио како се дио смећа испред “домова здравља, школа и неких фреквентнијих дијелова града” одвози у круг тог предузећа у јужном дијелу Мостара одакле ће се смеће уклонити и прописно депоновати након што се деблокира Уборак.

Мјештани и активисти већ годинама траже санацију и затварање депоније на Уборку. Они тврде како је капацитет одлагалишта давно премашен, траже његову санацију и проналазак нове локације за одлагалиште.

Јуче је одржан састанак који није резултирао деблокадом Уборка. Представници мјештана и мостарске градске власти позвали су лидере ХДЗ-а БиХ и СДА, као и представнике виших нивоа власти, да се укључе у рјешавање овог еколошког проблема.