Традиционална “Вечер с господарственицима”, на којој су се окупили представници широкобријешких твртки и градске власти, одржана је синоћ у хотелу Парк у Широком Бријегу.

Том пригодом приказан је промотивни филм који говори о инфраструктурним пројектима у том херцеговачком граду, а одржана је и презентација широкобријешког господарства.

Према подацима Федералног завода за статистику, у Широком Бријегу је у 2019. било запослено 7.655 особа што је повећање у односу на 2018. када је број запослених био 7.412.

Од тог броја 59 посто запослених ангажирано је у 20 највећих твртки. Првих пет по броју запослених су Феал с 462 дјелатника, затим Намеx (435), МЦИ (356), Мепас група (309) те Херинг (245).

Градоначелник Широког Бријега Миро Краљевић у свом је обраћању казао како су господарственици носитељи развоја Широког Бријега, истакнувши како градске власти настоје пратити њихове потребе.

-То уистину није лако, јер ви имате убрзан развој и раст, а због заостатака које смо ми наслиједили, тешко је успоставити ту равнотежу и поготово да идемо корак испред вас, што би и требали кад су питању пројекти комуналне локалне инфраструктуре. Мислим да имамо успјеха и што се тиче рјешавања тих комуналних проблема, напредује се и ту доста солидно – поручио је Краљевић.

Додао је како очекује стабилизацију политичких прилика што би отворило врата новим инвестицијама и даљњи развој домаћег господарства.

-Желим овом приликом захвалити вама господарственицима на свему ономе што сте до сада урадили за Широки Бријег, а колико видим према подацима, и даље сте на добром путу, односно тренд вашег рада и успјеха и даље је добар и позитиван – казао је широкобријешки начелник.

Равнатељ уреда Владе ЗХЖ-а за еуроатлантске интеграције Иван Јуриљ говорио је о структури широкобријешког господарства и секторима у којима постоји простор за даљњи раст.

-Посебан фокус ставили смо на тржиште рада, односно да у том тренду раста броја запослених у претходне три године, закључно с 2018, анализирамо мало дубље који су то сектори у којима се отварају нова радна мјеста и гдје то постоји потенцијал даљњег раста. Ту се може видјети јасна паралела с инвестицијама које ми видимо сваки дан и ове бројке које нам говоре гдје се отварају нова радна мјеста. Метално-прерађивачка индустрија је традиционално јака у Широком Бријегу, потом сектор пластике и производња електричне опреме. Врло је важно да сви они шире своје инвестиције и своје погоне и, наравно, тако отварају нова радна мјеста – казао је Јуриљ.