Откуп млијека на подручју Општине Вишеград је у порасту, а осим ресорног министарства, субвенције пољопривредним произвођачима даје и Општина Вишеград.

На иницијативу пољопривредних произвођача, а уз подршку општине Вишеград, откуп млијека у овој општини почео је почетком прошле године. Све је више заинтересованих произвођача који своје млијеко продају мљекари Пађени.

Пољопривредни предузетник Драгољуб Чаркић каже да је производња млијека исплатива.

“Тренутно имамо три музна грла, а планирамо проширење јер је исплативо радити са млијеком, најбоље у селу је производња млијека. То би требали млађи људи да сагледају и да почну са већом производњом млијека у општини Вишеград”, истиче Чаркић.

Број литара млијека које се свакодневно откупљује у сталном је порасту, тако да су сви задовољни постигнутим резултатима.

“На терену општине Вишеград откупљујемо 400 литара млијека у 48 сати у зимском периоду, што би требало у љето да се повећа”, каже Славко Војиновић, одговорно лице за откуп млијека.

У општини Вишеград истичу да је одлуком о подстицајима у пољопривреди предвиђено 80.000 КМ.

“Захваљујући подстицајима општине и републичком министарству у овој години имамо додатне кориснике који су потписали уговоре са мљекаром Пађени. У прошлој години откупљено је 44.000 литара. Све иде у правцу да се сточарство на подручју општине развија”, истиче Ана Богдановић из Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности Општине Вишеград.

Повећање откупа млијека може бити велика шанса за домаћинства и подстрек за породице да се врате на своја напуштена имања на селу.