Привредни субјекти из Босне и Херцеговине са иновативним пословним идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ, пети пут имају прилику добити бесповратна средства из Челенџ фонда вриједног осам милиона КМ.

Кроз четири јавна позива Развојне агенције Републике Српске и Шведске агенције за међународни развој и сарадњу до сада је реализовано 110 иновативних пословних идеја. До 24. Марта пословни субјекти могу се пријавити на пети и уједно и посљедњи јавни позив у оквиру овог програма.

Према ријечима Марка Какуће из Развојне агенције Републике Српске, у претходна четири позива на подручју регије Бијељина, шире регије Семберија, подржано је пет пројеката са укупом релокацијом од 117.000 евра, гдје је укупна вриједност имплементираних пројеката око 350.000 евра.

Своју шансу у овом пројекту видјела је и породица Поповић, која се бави израдом уникатних предмета од дрвета.

“Ово је идеална шанса да се покрене неки посао, да се нешто покуша, па смо хтјели да се пријавимо овдје да видимо да ли може нешто да се промијени, да ли може наша идеја да заживи и да овом апликацијом постигнемо нешто. Да наша идеја прође и да инвестиција заврши у нашим рукама”, каже Срђан Поповић.

Максималан износ грант средстава доступан за старт-уп износи 10.000 евра, а за микро, мала и средња предузећа до 250 запослених 30.000 евра, с тим да морају обезбиједити и властито учешће у износу од минимално 50 одсто.

Предузетништво и самозапошљавање у Бијељини су све заступљенији, а на овај начин се појединци додатно мотивишу, кажу у градској управи Бијељина.

Грант средства обезбијеђена су кроз “Челенџ ту чејнџ”- Ц2Ц програм који проводе Развојна агенција РС и Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА, а финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу – СИДА/Амбасада Шведске у БиХ.