Босна и Херцеговина није спремна финансијски, а нема ни потребне ресурсе да дочека нови талас мигранта који је кренуо према Европској унији и неће заобићи ни нашу земљу. Министар сигурсности сматра, да и Босна и Херцеговина треба да изведе војску на границу, ако то ураде земље регије. Помоћ у заштити источне границе- затражио је од Европске уније.

Хоће ли Босну и Херцеговину поново задесити сценариј Вучјак два, чини се да хоће с обзиром на чињеницу да наша земља поново неспремно дочекује мигранте и да поново немамо јасан план гдје смјестити те људе. А немамо ни новца. И умјесто јединственог инситутционалног рјешења министар сигурности Босне и Херцеговине, предлаже могућност успостављања нових шаторских насеља. А нема ништа против да на границе пошаље и војску, након што су то најавиле и Србија и Хрватска.

ФАХРУДИН РАДОНЧИЋ, министар сигурности БиХ

Ми ресурсе Оружаних снага БиХ можемо користити и у логистици када је ријеч о шаторима, цистернама с водом, вањским тоалетима, да би се направила одређена насеља. Али, у таквом веома лошем сценарију по БиХ, мислим да би Предсједништво БиХ требало имати јединство да треба извести Оружане снаге БиХ на границе

А стање на границама у БиХ, како у кадровском, тако и материјалнотехничком капацитету, врло је сложено. Само да би се заштитила источна граница, гдје је и највећи притисак миграната – Граничној полицији потребно је 1.200 полицијских службеника. И нико не нуди одговор и рјешење. Опет се чека помоћ Европске уније од које се тражи да осигура новац за око 300 до 400 полицијских службеника.

ФРАНКА ВИЦАН, портпаролка Граничне полиције БиХ

Ангажирано је додатних 145 службеника, СИПЕ; ДИКП-а и МУП-арс. ГП прераспоређује своје мобилне јединцие за подршку и контролу и јединцие за осматрање и насдзор и чинимо све што је у нашој моћи како бисмо заштитили државну границу.

Република Српска нема капацитет нити било какву потребу да прави стационаре и смјешта мигранте, јер то са собом носи сигурносне, економске, хуманитарне, и здравствене ризике, и управо ће на сједници Владе Републике Српске у петак бити усвојен и оперативни план који ће само ове закључке од раније и потврдити, поручује предсједница тог ентитета Жељка Цвихановић. Наглашава да би било добро да регион има координацију у заштити граница, без обзира на политичке несугласице.

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ, предсједница Републике Српске

“Нисам сигурна да ће се то десити. Према томе, одговор Републике Српске је да и наш МУП и сви капацитети – Цивилна заштита, све институције републичког нивоа са локалним властима спроводе одређене мјере и тако ћемо и радити”

И док свако вуче на своју страну, постало је јасно да су многи у БИХ неозбиљно схватили упозорења да се може десити нешто попут овога – да поново ускоро видимо, како су надлежни процијенили око 10 хиљада мигранта у БиХ. А сутрашња ванредна сједница Вијећа министара требала би покaзати колико смо заиста опредИјељени за рјешавање овог озбиљног сигурносног изазова или ћемо опет одлучити неучествовати у одлучивању.