Појава првих обољелих од корона вируса у Босни и Херцеговини, тачније у Бањој Луци, подигао је ниво приправности Кризног штаба Министарства здравства КС који с додатном пажњом прати даљи развој ситуације.

Још једном се подцртавају и наглашавају упутства и препоруке становништву како у дијелу превентиве тако и у случајевима сумње на појаву болести.

Како се наглашава и с ентитеских нивоа, нема мјеста паници те се упућује позив свима да се овим ситуацијама поступа одговорно и професионално.

Понашање становништва има велику улогу у заједничким напорима против појаве и ширења вируса.

”Још једном наглашавамо да особе које имају респираторне здравствене проблеме те сумњају на потенцијалну заразу, ‘не требају’ долазити у здравствене установе, домове здравља, болнице. Такве особе морају се јавити на дежурне телефоне Завода за јавно здравство КС који су објављени у медијима, службеним wеб страницама здравствених установа и на службеној страници Владе КС“, наводи се у саопћењу КС-а.

Још једном су упутили особе које имају сумњу на болест да се због препорука о даљем поступању јаве на телефоне:

+387 62 086 282

+387 62 030 778

+387 62 030 796

+387 62 030 728

На снази су и даље мјере појачаног здравственог надзора над особама које долазе из земаља гдје је потврђено присуство корона вируса.

Такође, остају и препоруке Кирзног штаба КС да најмлађи, дјеца и упослени у случајевима сезонских респираторних симптома не долазе у вртиће и школе те обустава посјета особама у старачким домовима.

За сутра ујутро, у петак је заказан састанак Кризног штаба КС с којег ће јавност бити упућене и препоруке даљег понашања дјеловања у тренутним околностима.