Озбиљније посљедице због ширења коронавируса у свијету тек сад се осјете у области туризма. Препоруке да се што мање путује у земље гдје су забљежени случајеви овог вируса утјецале су и на бројне услужне дјелатности у нашој земљи.

Пријевозници који имају, али и они који немају редовне линије, су у посљедњих мјесец дана смањили број договорених рута изван Босне и Херцеговине.

Из туристичке агенције су приопћили како су прије мјесец дана отказали све руте ка Вијетнаму, због географске близине Кини. Опћенито се смањио број путника, но и даље има особа које се одлуче путовати.

АДНАН БАРУЧИЈА, туристичка агенција

“Ми смо понудили путницима алтернативне дестинације, необавезне. Што се тиче аутобуских аранзмана, ту је Праг, што се тиче авио аранзмана, највисе путника се одлуцује на Истанбул”, рекао је Баручија.

Тијеком претходног мјесеца, за којег наш суговорник каже да је опћенито слабог промета, примјетно је смањење корисника такси услуга од зрачне луке. Каже, не виђа скупине које туристички обилазе град.

ПАТРИК МИЛИКОЊА, таксиста

“Може се рећи да се смањио број туриста, нароцито по доласку и то нароцито путника из Азије, мислим на Кину, Кореју, Јапан”, казао је Миликоња.

Све је мање гостију и у угоститељству. Власник кинеског ресторана појашњава како је све мање и странаца, али и домаћих гостију.

КСИАКСИН КСУ, власник кинеског ресторана

“Осјети се. Добро је смањен посао. Како је почео вирус, у Кини прије два мјесеца, лошије нам туристи долазе из Кине. Откако се појавио у Еуропи и Италији нема ни локалних, ни странаца да долазе. Баш је лоше”, истакао је Ксу.

Смањен број туриста који долазе, али и оних који путују изван Босне и Херцеговине није изненђујући, с обзиром на то да су тренутачне препоруке да се што мање путује у земље гдје има случајева заразе коронавирусом. Тренутачно најпрометнија бх. зрачна лука, у Сарајеву, има линије у и из Дохе, Истанбула, Минхена, Беча, Будимпеште, Загреба и Београда.